Home » Știință » Dispozitivul inventat de inginerul care a creat ABS-ul ar putea opri pandemia COVID-19

Dispozitivul inventat de inginerul care a creat ABS-ul ar putea opri pandemia COVID-19

Dispozitivul inventat de inginerul care a creat ABS-ul ar putea opri pandemia COVID-19
Mario Palazzetti este inventatorul ABS-ului
Publicat: 16.07.2020

Un dispozitiv inventat de un fost inginer de la Fiat, în prezent pensionar și care a creat anterior sistemul ABS, ar putea reduce răspândirea COVID-19.

GALERIE FOTO

În urmă cu 50 de ani, Mario Palazzetti (84 de ani) a proiectat un sistem de frânare care a ajutat la reducerea accidentelor rutiere mortale. Acum, inginerul pensionar a a inventat un dispozitiv care speră să diminueze răspândirea COVID-19.

Mario Palazzetti a lucrat la Centrul de Cercetare al companiei Fiat, fiind supranumit Dl. ABS datorită inventării sistemului de frânare anti-blocare, devenit în prezent standard la toate autovehiculele.

Aflat la pensie, Palazzetti a proiectat un dispozitiv de dimensiunea unui ibric electric care creează curenţi de aer locali care pot opri circulaţia particulelor minuscule expulzate de oameni în timpul vorbirii. Invenția acestuia ar putea contribui masiv la limitarea răspândirii infecțiilor COVID-19.

„L-am numit Biostopper şi este folosit pentru a crea un câmp aerodinamic, astfel că toată respiraţia pe care o emite o persoană în momentul vorbirii se întoarce la ea”, a explicat el pentru Reuters.

Palazzetti a început să lucreze la dispozitiv în urmă cu două luni, în speranţa că va putea soluționa problemele generate de nerespectarea distanţării sociale în şcoli, birouri, baruri şi restaurante în contextul pandemiei de COVID-19.

Dispozitivul ar putea apărea pe piață până la sfârşitul verii

În prezent, acesta colaborează cu o echipă la Universitatea Politehnică din Torino pentru a perfecţiona şi testa dispozitivul proiectat de el.

„Nu vă pot spune multe detalii tehnice pentru că suntem încă în faza de brevetare”, a declarat pentru Reuters profesorul Marco Simonetti din cadrul departamentului energetic al universităţii.

Acesta a precizat însă că este un concept simplu, al cărui scop este „de a nu ucide virusul, ci de a reduce distanţa de siguranţă dintre oameni”.

Inițial, Biostopper a fost proiectat pentru a permite apropierea dintre două persoane, însă Simonetti a precizat că poate funcţiona şi în cazul unor grupuri restrânse.

„Ne concentrăm asupra vorbirii deoarece, că în cazul strănutului, am avea nevoie de un sistem mult mai invaziv”, a explicat Simonetti.

Echipa Universiății Politehnice din Torino speră să aibă un prototip până la sfârşitul lunii iulie şi, până la sfârşitul verii, să scoată produsul pe piaţă.

Mario Palazzetti (Dl. ABS), care s-a pensionat în 1997, se află în spatele mai multor invenţii, printre care se numără TOTEM (Total Energy Module), un mic generator de căldură şi energie electrică, şi un sistem de aer condiționat numit Aircare, care recuperează energia.

Vă recomandăm să citiți și:

Nano-anticorpii lamelor pot neutraliza coronavirusul

Un studiu arată că poluarea aerului facilitează infectarea cu noul coronavirus şi amplifică simptomele

Remdesivir a redus cu 62% riscul mortalităţii în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus

Nano-anticorpii lamelor pot neutraliza coronavirusul

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase