Home » Știință » Un nou dispozitiv realizat din hârtie poate diagnostica o serie importantă de boli şi reprezintă viitorul tehnologiei medicale

Un nou dispozitiv realizat din hârtie poate diagnostica o serie importantă de boli şi reprezintă viitorul tehnologiei medicale

Publicat: 24.08.2017
Un nou dispozitiv realizat din hârtie poate diagnostica o serie importantă de boli şi reprezintă viitorul tehnologiei medicale
Noul dispozitiv, realizat de cercetătorii de la Universitatea Purdue, identifică bolile prin realizarea de analize electrochimice, fiind alimentat doar de atingerea utilizatorului. Rezultatele testului pot fi citite şi de cei fără pregătire, folosind o combinaţie de culori.

Ramses V. Martinez, profesor asistent la Universitatea Purdue şi membru al echipei de cercetare, susţine că „îl poţi considera ca pe un laborator portabil care este realizat numai din hârtie, ieftin şi poate fi incinerat atunci când devine inutilizabil. Sperăm că aceste dispozitive vor ajuta persoanele nepregătite din sate şi baze militare pentru a-şi face analizele fără să fie nevoie de electricitate”.

Acest dispozitiv, care se alimentează singur, numit SPED, este realizat pentru a oferi diagnostice precise în zonele în care accesul la echipament medical sofisticat este limitat, scrie Science Daily.

Testul este iniţiat prin plasarea unei picături de sânge într-un cerc de pe platforma de hârtie (imaginea de mai sus).

Stratul superior al SPED este realizat din hârtie din celuloză netratată, având şi canale prin care curge sângele care trebuie testat.

Stratul inferior este un generator numit TEG, care generează curentul electric necesar pentru a efectua testul. Acesta se activează prin presare.

De asemenea, cercetătorii au creat un algoritm prin care diferitele combinaţii de culori înseamnă diferitele diagnostice.

În experimente, dispozitivul SPED a fost folosit pentru a detecta biomarkeri precum glucide, acid ureic, celule albe, cetone şi acid lactic, care indică factori asociaţi funcţiilor ficatului şi ai rinichilor, malnutriţiei şi anemiei. Versiunile viitoare ale tehnologiei vor conţine şi alte straturi pentru a detecta boli şi condiţii mai complexe, precum HIV, malaria şi febra galbenă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

România va avea cel mai performant centru de diagnostic personalizat de cancer din ţară

Google va oferi diagnostic medical direct din fereastra de căutare

Testul prin care pot fi detectate 8 tipuri de cancer

„Pielea electronică”, diagnostic şi tratament într-un dispozitiv de ultimă generaţie