Home » Știință » Şase cazuri medicale care i-au şocat până şi pe doctori

Şase cazuri medicale care i-au şocat până şi pe doctori

Publicat: 17.04.2017
În lume, există oameni norocoşi, oameni ghinionişti şi oameni care sunt victima unui caz medical bizar şi de cele mai multe ori înfricoşător.

Listverse prezintă o asemenea listă de cazuri recente care au făcut subiectul presei, au şocat opinia publică şi i-au pus pe gânduri pe medici.

Orbirea de la telefoane mobile

Două femei din Regatul Unit au devenit temporar oarbe de la ceva puţin aşteptat, anume telefoanele mobile. Una dintre femei nu vedea cu unul dintre ochi. Aceasta privea în ecranul telefonului său stând culcată, în camera întunecată. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori pe săptămână timp de un an. Cu celălalt ochi putea să vadă doar conturul obiectelor, dar vederea revenea la normal ziua următoare.

Cealaltă femeie nu putea să vadă cu un ochi atunci când se ridica din pat dimineaţa, dar îşi revenea după un sfert de oră. Acest lucru s-a întâmplat timp de şase luni.

Cele două cazuri sunt legate, susţin experţii. Ambele femei îşi foloseau telefoanele înainte de culcare, astfel poate exista o cauză simplă. Doctorii susţin că unul dintre ochi era acoperit de pernă, lăsând un singur ochi expus luminii. Ca rezultat, un ochi s-a adaptat întunericului iar celălalt s-a adaptat luminii. Când telefonul a fost oprit, ochiul care s-a adaptat luminii a încercat să se adapteze întunericului brusc, ceea ce a condus la orbirea temporară.

Degerături de la un pulverizator de aer

Inhalarea vaporilor din aerosoli este o activitate care este din ce în ce mai întâlnită printre tineri. 22% dintre cei omorâţi de astfel de aparate sunt cei care le utilizează pentru prima dată.

Dar afectează şi adulţii. În 2015, un bărbat de 40 de ani a ajuns la spital după ce a inhalat trei tuburi cu aer comprimat în decurs de patru ore. Căile respiratorii erau blocate în urma umflăturilor, iar gâtul său s-a înroşit şi s-a umplut cu băşici.

Pulverizatoarele acestea sunt produse casnice uzuale, folosite pentru curăţarea electronicelor. Se crede că aerul comprimat şi compusul 1.1- difluoretan cauzează degerături şi inflamaţie.

Deşi această persoană a scăpat cu bine, există zeci de milioane de cazuri asemănătoare în toată lumea.

Pielea verde

În 2013, în China, pielea lui He Yong a căpătat o nuanţă de verde. S-a descoperit că aceasta se datora consumului excesiv de melci, chinezul devorând o farfurie cu melci în fiecare zi. Paraziţii din aceştia au cauzat condiţia bizară. Din fericire pentru el, a putut fi tratat.

Scriitorul care nu putea citi

La 31 iulie 2001, Howard Engel s-a trezit şi a început să citească ziarul. Sau a încercat. Acesta descria: „Arăta la fel cum a arătat dintotdeauna. […] Singura diferenţă era că nu mai puteam citi scrisul. Literele, pot spune, erau aceleaşi 26 de litere familiare cu care am crescut. Doar că acum, când mă concentram asupra lor, arătau precum cele chirilice sau coreene”.

Putea citi ceasuri şi putea vedea şi gândi clar. Dar de fiecare dată când încerca să citească o carte, cuvintele erau neinteligibile. 

S-a descoperit că această condiţie a apărut în urma unui atac cerebral care a afectat partea vizuală a creierului.

Pierderea abilităţii de a citi a fost foarte gravă, întrucât trăia din scris. Deşi putea scrie perfect, nu îşi putea citi textele.

Tulburarea este cunoscută sub numele de alexia sine agraphia. „Alexia” este pierderea abilităţii de a citi, iar „sine agraphia” înseamnă că persoana păstrează abilitatea de a scrie.

Engel nu şi-a revenit niciodată complet, deşi a învăţat din nou să citească folosind o altă metodă, dar a putut să se întoarcă la scris şi chiar a reuşit să publice cărţi.

Cea mai bătrână mamă

Acesta a fost un caz extrem de mediatizat în 2013. Daljinder Kaur a încercat mulţi ani de zile să nască un copil, dar în urma complicaţiilor, acest lucru nu s-a putut până când medicina a avansat suficient de mult. 

Unul dintre progrese a fost fertilizarea in vitro. Această metodă este folosită pentru a combate infertilitatea şi alte complicaţii. Kaur a putut concepe primul copil la a treia încercare a acestei tehnici şi a născut un băiat sănătos. Femeia avea 70 de ani, iar soţul 79 şi erau căsătoriţi de 46 de ani.

Moartea de la „ardeiul fantomă”

Acest ardei este atât de iute încât are peste un milion de unităţi Scoville. Altfel spus, este extrem de iute, probabil cel mai iute fruct existent.

Această informaţie nu îi opreşte pe unii oameni să îl mănânce. În 2016, un bărbat din California a învăţat pe propria piele de ce acesta se numeşte „ardeiul fantomă” sau „ardeiul demon”. Bărbatul a fost provocat la un concurs în care trebuia să mănânce un hamburger care conţinea piure din ardei (în condiţiile în care o singură sămânţă poate cauza o senzaţie de arsură care durează jumătate de oră). 

După ce a băut şase pahare cu apă, omul continua să vomite şi a fost dus la urgenţe cu dureri severe de stomac. Toate eforturile din timpul vomitatului au dus la un plămân colapsat şi la o gaură de un centimetru în esofag.

Fără tratament, moartea este sigură. Din fericire pentru această persoană, a fost dusă la spital la timp. După 23 de zile de spitalizare, bărbatul a fost trimis acasă cu un tub gastric. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viermi intestinali de peste 2 metri, marinari hermafroditi si resuscitare cu fum

Topul celor mai bizare cazuri medicale. Bărbatul fără creier şi femeia cu super-vedere

Unul dintre cele mai ciudate cazuri medicale: un tânăr are mereu senzaţia de deja-vu

Adevărul despre Yeti. Testele ADN sunt clare: ce este de fapt Omul Zăpezilor? (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase