Home » Știință » Schimbările climatice. Cum s-ar resimți o încălzire globală cu +4 grade Celsius?

Schimbările climatice. Cum s-ar resimți o încălzire globală cu +4 grade Celsius?

Schimbările climatice. Cum s-ar resimți o încălzire globală cu +4 grade Celsius?
Sursă foto: Pixabay
Publicat: 31.01.2021

Schimbările climatice ne afectează viețile tot mai des. Încă un an, un alt record climatic bătut. La nivel global, 2020 a depășit anul 2016 ca fiind cel mai cald an înregistrat vreodată. Acest lucru a fost cu atât mai remarcabil cu cât condițiile meteo răcoroase din Oceanul Pacific, cunoscute sub numele de La Niña, au început să apară în a doua jumătate a anului.

Temperatura medie a suprafeței Pământului în 2020 a fost cu 1,25 ° C peste media globală între 1850 și 1900. Aceste date fac parte dintr-o tendință ascendentă neîncetată, care este în mare parte condusă de gazele cu efect de seră din activitățile umane, informează IFLScience.

Limitarea creșterii medii a temperaturii globale la 1,5 ° C ar putea ajuta la evitarea unora dintre cele mai nocive efecte ale schimbărilor climatice. Această țintă va fi adusă în discuție la COP26. Acele întâlniri sunt programate pentru Glasgow în noiembrie 2021. Dar, indiferent dacă lumea se încălzește cu 1,5 ° C sau 4 ° C, nu va avea aceleași efecte pentru toată lumea.

Cercetările anterioare cu modele climatice au arătat că Arctica, centrul Braziliei, bazinul mediteranean și continentul SUA s-ar putea încălzi cu mult mai mult decât media globală.

Cum ne-ar putea influența viața schimbările climatice?

Deci, ce ar putea însemna asta pentru tine în anii și deceniile viitoare? Statisticile pentru „temperaturile medii globale” și „punctele fierbinți regionale” sunt concepte abstracte. Sunt utile pentru factorii de decizie politică, dar nu ceva ce poate simți oricine. Mai mult, proiecțiile de temperatură din modelele climatice globale sunt de obicei pentru peisaje sălbatice sau agricole, în medie pe zeci până la sute de kilometri pătrați.

Aceste proiecții sunt departe de condițiile care se vor întâlni pe străzile orașului, în interiorul cladirilor de la locul de muncă, în spațiile publice și în casele noastre. Dar acestea sunt locurile în care sănătatea, confortul și productivitatea vor fi stabilite în timpul valurilor de căldură mai intense pe care le vor aduce schimbările climatice.

Vă invităm să citiți și:

Marile imperii au fost doborate de schimbarile climatice

Ar putea schimbările climatice să facă din Siberia o regiune mai primitoare pentru oameni?

Schimbările climatice, o îngrijorare pentru majoritatea românilor

ONU recunoaște pentru prima oară că schimbările climatice reprezintă un factor major în criza refugiaților

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase