Home » D:News » ONU recunoaște pentru prima oară că schimbările climatice reprezintă un factor major în criza refugiaților

ONU recunoaște pentru prima oară că schimbările climatice reprezintă un factor major în criza refugiaților

ONU recunoaște pentru prima oară că schimbările climatice reprezintă un factor major în criza refugiaților
Sursa foto: Facebook UNHCR
Publicat: 26.06.2020

În cel mai recent raport anual al organizației, Comisia Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a recunoscut în sfârșit criza climatică drept un factor major pentru migrația la nivel mondial. 

Raportul a fost publicat săptămâna trecută și declară în mod specific faptul că „interacțiunile dintre climă, conflict, foamete, sărăcie și persecuție creează urgențe tot mai complexe”.

Deși raportul este în mare parte simbolic, este un pas uriaș spre recunoașterea pericolelor cauzate de schimbările climatice și impactul pe care încălzirea globală îl are asupra comunităților vulnerabile.

Criza climatică are un rol major în migrația la nivel global

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat anterior despre criza climatică că va duce la o creștere în migrația globală. Însă, demn de remarcat la ultimul raport al organizației este faptul că acei migranți sunt identificați în mod special ca fiind „refugiați ai crizei climatice”. Astfel, ONU clarifică faptul că acei refugiați nu se mai pot întoarce la locuințele lor. Statutul acesta este în contrast cu refugiații care încearcă să scape de persecuție religioasă sau politică.

„Impactul crizei climatice sunt distribuite inegal asupra celor mai vulnerabili oameni de pe planetă. Oamenii cei mai săraci și cei mai expuși au cele mai puține resurse pentru a rezista în fața consecințelor climatice”, a spus purtătorul de cuvânt al UNHCR, Kathryn Mahoney.

Schimbările climatice afectează cei mai vulnerabili oameni de pe planetă

Din păcate, identificarea refugiaților crizei climatice în cadrul unui raport oficial nu îi ajută în niciun fel concret. Spre exemplu, definiția oficială a unui refugiat nu face deocamdată referire la aspectele climatice, potrivit Futurism.

„Având în vedere climatul politic actual din Statele Unite ale Americii și Europa, nu cred că mai există vreo șansă ca acea definiție să fie schimbată. Însă, eu cred că recunoașterea de către UNHCR a faptului că aceste condiții duc la fuga oamenilor va primi un răspuns de la guvernele lumii”, a explicat Idean Salehyan, specialist în științe politice de la Universitatea din Texas.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Trei miliarde de oameni ar putea avea de înfruntat temperaturi ca în Sahara peste 50 de ani

Schimbările climatice, o îngrijorare pentru majoritatea românilor

”Criza climatică despre care nu ai auzit”: Gheţarii din Himalaya s-ar putea topi. Efectele vor fi resimţite peste 250 de milioane de oameni

Acordul climatic Paris, în pericol de a fi anulat din cauza crizei pandemiei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase