Home » Stiinta » Dubai anunță că va crea un „tribunal spațial” pentru soluționarea litigiilor comerciale de pe alte lumi

Dubai anunță că va crea un „tribunal spațial” pentru soluționarea litigiilor comerciale de pe alte lumi

Ioana Matei 02.06.2021
Dubai anunță că va crea un „tribunal spațial” pentru soluționarea litigiilor comerciale de pe alte lumi
Sursa foto: Unsplash

Dubai a anunțat că va crea un „tribunal spațial” pentru a soluționa „litigiile comerciale spațiale”. Anunțul apare în contextul în care Emiratele Arabe Unite își fac prezența tot mai simțită în sectorul spațial.

Sediul instanței va fi la Dubai International Financial Centre Courts (Tribunalele Centrului Financiar Internaţional din Dubai sau DIFC), un centru independent de arbitraj bazat pe dreptul jurisprudențial sau comun.

Legea spațială este guvernată prin convențiile și rezoluțiile internațională, inclusiv Tratatul Națiunilor Unite privind Spațiul care a intrat în vigoare în 1967. Totodată, mai multe țări au semnat acorduri bilaterale sau multilaterale pentru a reglementa activitățile spațiale.

Cu toate acestea, spațiul a devenit o problemă comercială care implică tot mai multe companii private.

Este nevoie de un sistem judiciar care să țină pasul cu explorarea spațială

„O industrie spațială integrată, susținută prin resurse umane, infrastructură și cercetare științifică, este în curs de dezvoltare. Tribunalul spațiului este o inițiativă globală care va funcționa în paralel, contribuind la construirea unui nou sistem judiciar care să deservească cererile comerciale ale explorării internaționale a spațiului în secolul XXI”, a explicat Zaki Azmi, președinte al Curții Supreme din cadrul DIFC.

Stabilit în 2004, DIFC a atras multe companii din țări străine pentru arbitrajul disputelor comerciale, însă nu a avut de la bun început instanțe specializate în activitățile spațiale ale companiilor private.

Azmi a mai precizat că acordurile comerciale complicate care guvernează comerțul spațial vor „avea nevoie de un sistem judiciar la fel de inovator care să țină pasul cu explorarea spațială”.

Investiții masive în sectorul spațial

Emiratele Arabe Unite, stat compus din șapte emirate inclusiv Dubai, au investit masiv în sectorul spațial în ultimii ani.

După ce și-au trimis primul astronaut în spațiu în 2019, EAU au lansat anul trecut o sondă numită Hope spre Marte. Sonda este așteptată în ajungă la destinație în doar câteva zile.

Companiile și instituțiile cu sediul în EAU și străinătate vor avea acum opțiunea de a-și rezolva disputele în fața noii instanțe, noile contracte specificând „noul tribunal spațial” drept locul pentru soluționarea litigiilor.

Ce planuri mai are națiunea bogată în petrol

Națiunea bogată în petrol, ale cărei mega-proiecte și clădiri colosale au făcut-o faimoasă, speră ca noile industrii de pe alte lumi să fie un stimulent pentru viitorul economic, scrie Science Alert.

Totodată, EAU analizează și alte frontiere, precum turismul și mineritul spațial, având deja planuri de a ajuta la reglementarea acestor tinere industrii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arabii construiesc un oraș marțian în deșert. Cum arată Mars Science City din apropiere de Dubai

„Un moment istoric”: Primul zbor comercial direct între Emiratele Arabe Unite şi Israel

Emiratele Arabe Unite lansează prima misiune către Marte a lumii arabe

Emiratele Arabe Unite trimit în spaţiu primul astronaut