Home » Știință » Un potențial contraceptiv masculin și-a dovedit eficiența

Un potențial contraceptiv masculin și-a dovedit eficiența

Un potențial contraceptiv masculin și-a dovedit eficiența
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 05.03.2021

Deși pastilele contraceptive feminine există încă din anii 1950, un contraceptiv masculin de încredere (altul în afară de prezervativ) nu a ajuns niciodată pe piață.

Crearea unuia este deosebit de grea deoarece există puține metode sigure și eficiente de administrare pe cale orală a testosteronului modificat, iar orice opțiuni disponibile necesită mai multe doze pe zi pentru bărbați.

Din această cauză, contraceptivele folosite intens sunt pentru femei și, de multe ori, le creează dezechilibre hormonale sau implică intervenții chirurgicale invazive.

Într-o încercare de a combate această situație, o echipă comună de oameni de știință chinezi și americani a dezvoltat un agent contraceptiv despre care susțin că este reversibil, non-hormonal și nu este toxic după ce a fost testat pe modelele de șoareci și primate. Noul compus pare extrem de promițător și, cu studii extinse pe oameni, ar putea crea în cele din urmă un contraceptiv masculin cu doză unică.

„Nu există contraceptive masculine non-hormonale în prezent pe piață, în ciuda eforturilor de zeci de ani pentru dezvoltarea „pilulelor masculine”, au scris autorii într-o lucrare publicată în Nature Communications.

Triptonida, un compus dintr-o plantă chinezească, are efect contraceptiv

„Aici, raportăm că triptonida, un compus natural purificat din planta chineză Tripterygium Wilfordii Hook F prezintă efecte contraceptive masculine reversibile atât la șoareci, cât și la maimuțe”, au mai spus ei.

Triptonida a fost cercetată pentru efectul contraceptiv încă din 2000, când un studiu a sugerat că acest compus scade direct producția de spermatozoizi.

Produs de „Tunetul lui Dumenzeu” (Tripterygium Wilfordii), triptonida face parte dintr-o serie de compuși relevanți din punct de vedere clinic care au fost izolați din plantă. Exemplele includ triptolida, care are potențiale utilizări în bolile renale polichistice și cancerul pancreatic, și triptolidenolul, cercetat pentru utilizare împotriva carcinomului cu celule renale (cancerul renal).

„Tunetul lui Dumenzeu” a fost identificată pentru prima dată ca având beneficii contraceptive după ce un raport din 1993 a constatat că la bărbații care consumau planta din diferite motive s-a redus numărul de spermatozoizi și motilitatea lor, iar forma s-a modificat.

De atunci, mulți compuși izolați din această iarbă au fost studiați pe larg pentru un potențial contraceptiv masculin. Cu toate acestea, în ciuda reducerii numărului de spermatozoizi în diferite studii clinice, unii dintre acești compuși izolați sunt prea toxici pentru a fi utilizați.

Cum s-a derulat studiul de testare a contraceptivului masculin pe animale

În ultimul studiu, cercetătorii au testat siguranța și eficacitatea triptonidei pe animale. Studiul a implicat șoareci și 12 masculi sănătoși de maimuță cynomolgus.

Planta Tunetul lui Dumnezeu (Tripterygium Wilfordii) are efecte contraceptive / Credit foto: Shutterstock

După o singură doză zilnică de triptonidă, șoarecii și maimuțele au înregistrat deformarea spermatozoizilor în proporție de aproape 100% între 3-4 și respectiv 5-6 săptămâni, făcându-i infertili.

Fertilitatea a fost restabilită la 4-6 săptămâni după oprirea dozei, sugerând că este un compus reversibil, notează IFL Science. În urma analizei organelor vitale, nu s-au observat efecte secundare la animale, făcând triptonida să difere de celelalte substanțe izolate din plantă în ceea ce privește toxicitatea generală.

Cercetările pe animale sunt preliminare și pentru o potențială aprobare și utilizare la oameni sunt necesare studii clinice care să indice clar dacă este o substanță sigură și eficientă.

Vă recomandăm să citiți și:

Schimbările climatice pot degrada fertilitatea bărbaţilor

Cât de mult contează pentru calitatea spermei lenjeria intimă pe care o aleg bărbaţii?

Primele contraceptive pentru bărbaţi. Reuşesc să paralizeze spermatozoizii

Virusul care poate provoca infertilitatea femeilor: se transmite prin sărut

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase