Home » Știință » De ce mirosurile pot genera amintiri vii?

De ce mirosurile pot genera amintiri vii?

Credit foto: Pixabay
Publicat: 13.03.2021

Mirosurile pot fi surprinzător de emoționante. Un miros de parfum simțit în treacăt vă poate aminti de un vechi prieten sau aromele mâncării de pe aragaz ar putea să vă întoarcă în bucătăria bunicilor.

Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern, din SUA, au realizat un studiu care arată cum evoluția umană și conexiunile din creier ar putea contribui la explicarea modului în care mirosurile reușesc să provoace amintiri atât de puternice.

Cercetătorii au analizat diferitele rețele care leagă zonele noastre senzoriale primare, văz, auz, atingere și miros, de hipocamp, o structură cerebrală complexă implicată în emoții și formarea memoriei.

GALERIE FOTO

Astfel, au descoperit că hipocampul are o legătură mai puternică cu sistemul senzorial folosit pentru miros, sistemul olfactiv. Ei afirmă că această linie directă supraîncărcată între sistemul olfactiv și hipocamp ar putea explica de ce mirosurile pot provoca un răspuns emoțional atât de puternic la oameni.

Evoluția creierului ne-a accentuat legătura dintre miros și amintiri

Potrivit cercetătorilor, această autostradă senzorială dintre sistemul olfactiv și hipocamp este cel mai probabil o reflectare a modului în care structura creierului a suferit o reconectare subtilă în timp ce a evoluat.

Anatomia hipocampului / Credit foto: Shutterstock

„În timpul evoluției, oamenii au experimentat o extindere profundă a neocortexului care a reorganizat accesul la rețelele de memorie”, a declarat Christina Zelano, autor al studiului și profesor asistent de neurologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Northwestern, potrivit IFL Science.

Vederea, auzul și atingerea, toate redirecționate în creier pe măsură ce neocortexul s-a extins, conectându-se cu hipocampul printr-un intermediar, cortex de asociere, mai degrabă decât direct. Datele noastre sugerează că olfacția nu a suferit această redirecționare și, în schimb, a păstrat accesul direct la hipocamp”, a explicat Zelano.

Pierderea mirosului influențează mult calitatea vieții

Având în vedere cât de important este mirosul pentru emoțiile noastre, cercetătorii subliniază, de asemenea, că pierderea mirosului poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Un număr semnificativ de cercetări au legat chiar pierderea mirosului de depresie.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece infecția COVID-19 provoacă în cele mai multe cazuri pierderea mirosului, cunoscută și sub numele de anosmie. Acest efect al bolii pandemice poate dura adesea săptămâni sau chiar luni bune, după infecția inițială.

Acest nou studiu nu a analizat în mod specific anosmia legată de COVID-19, însă ar putea oferi câteva indicii despre modul în care infecția, precum și efectele persistente ale COVID-ului lung, pot avea un impact profund asupra calității vieții oamenilor.

Cercetarea a fost publicată în revista Progress in Neurobiology.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum se transformă mirosurile în amintiri pe termen lung?

Motivul pentru care nu putem avea încredere completă în propriile noastre amintiri

Oamenii de știință au descifrat modul în care creierul mamiferelor percepe și diferențiază mii de mirosuri

Cum formează creierul amintiri? Un studiu dezvăluie procesul neaşteptat al minţii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase