Home » Știință » Dinții ar putea crește din nou, iar cercetătorii au găsit soluția

Dinții ar putea crește din nou, iar cercetătorii au găsit soluția

Credit foto: Marek Studzinski / Unsplash
Publicat: 05.04.2021

Dinții falși ar putea deveni ceva de domeniul trecutului datorită descoperirii unui anticorp care stimulează regenerarea dinților pierduți. Prin inhibarea acțiunii unei gene numite USAG-1, anticorpul impulsionează anumiți factori de creștere. În cele din urmă, ar putea fi folosit pentru a ajuta oamenii să aibă un set nou de dinți naturali.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a modificat genetic șoareci pentru a suferi de agenezie dentară sau anodonție, condiție care face ca unii dinți să nu se dezvolte deloc.

Injectarea șoricioaicelor gestante cu anticorpul USAG-1 a determinat dezvoltarea normală a dinților în rândul descendenților acestora. Mai mult, o singură administrare a anticorpului a determinat creșterea unui dinte complet nou la șoarecii obișnuiți.

Cercetătorii au decis să vizeze gena USAG-1, deoarece este știut că inhibă două molecule de semnalizare cunoscute sub numele de BMP și Wnt, ambele fiind implicate în dezvoltarea dinților. Din cauza faptului că acești compuși controlează, de asemenea, creșterea unor alte organe, interferarea lor poate produce o serie de efecte secundare grave.

Cum au putut să crească dinți noi fără alte efecte nedorite

În timpul experimentelor lor, echipa a testat o serie de anticorpi monoclonali diferiți care modifică capacitatea USAG-1 de a interacționa atât cu BMP, cât și cu Wnt, deși mai mulți dintre aceștia au produs defecte grave la naștere.

În cele din urmă, au vizat un anumit anticorp care a împiedicat gena să se lege de BMP, dar nu a avut niciun impact asupra Wnt.

Credit foto: Jonathan Borba / Unsplash

Astfel, au putut să stimuleze creșterea dinților fără a produce alte efecte nedorite, potrivit IFL Science. Pe baza acestei descoperiri, autorii concluzionează că USAG-1 previne creșterea dinților prin legarea la BMP, reducându-i astfel activitatea.

Tehnica, testată cu succes și pe dihori care au modele dentare similare cu oamenii

Deși tehnica este încă foarte departe de a fi testată pe oameni, cercetătorii au testat anticorpul pe dihori. Aceste animale au modele dentare similare cu oamenii și, la fel ca noi, sunt difiodonți, ceea ce înseamnă că au un set de dinți de lapte care sunt înlocuiți ulterior cu dinți adulți.

Rezultatele au indicat faptul că tratamentul este la fel de eficient pentru dihori, o singură doză de anticorp care generează un dinte întreg. Acest lucru sugerează că tehnica ar putea funcționa și pentru oameni, însă vor trebui depășite o serie de probleme de siguranță înainte ca aceasta să poată fi testată.

Deocamdată, cercetătorii intenționează să repete experimentul pe alte mamifere, precum porci și câini.

Studiul care arată că dinții adulților ar putea crește din nou a fost publicat în revista Science Advances.

Vă recomandăm să citiți și:

Periuţa de dinţi pentru leneşi şi pentru grăbiţi care spală singură dantura în doar 10 secunde

Ce să nu mănânci pentru a nu-ţi strica dinţii

Cum ne afectează dinţii dietele drastice?

Cât de des trebuie să-ţi schimbi periuţa de dinţi?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase