Home » Știință » Un dihor dintr-o specie pe cale de dispariție a fost clonat pentru prima oară

Un dihor dintr-o specie pe cale de dispariție a fost clonat pentru prima oară

Un dihor dintr-o specie pe cale de dispariție a fost clonat pentru prima oară
Sursa foto: USFWS National Black-footed Ferret Conservation Center
Publicat: 20.02.2021

Cercetătorii au clonat cu succes o specie de dihor în pericol de dispariție, folosind celule care au fost înghețate în urmă cu trei decenii.

Clona adorabilă, numită Elizabeth Ann, face parte din una dintre cele mai amenințate specii de dihor din America de Nord, potrivit World Wildlife Fund for Nature (WWF). Născută la data 10 decembrie 2020, Elizabeth Ann a fost creată cu celule de la „Willa”, o femelă dihor sălbatică. După ce aceasta a murit, celulele sale au fost congelate în 1988, potrivit unui comunicat de presă al U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), care a fost implicat în clonare.

Reușita reprezintă prima oară când o specie aflată pe cale de dispariție din SUA este clonată. Cercetătorii speră că Elizabeth Ann va îmbunătăți diversitatea genetică a populației de dihori, care în ziua de astăzi a ajuns la doar șapte indivizi, astfel că toți membrii speciei sunt, de fapt, frați vitregi.

„Elizabeth Ann este o victorie pentru biodiversitate”

„Elizabeth Ann este o victorie pentru biodiversitate și genetică”, a spus Ryan Phelan, director executiv al Revive & Restore, organizație care a fost implicată în clonare.

Dihorii din specia Mustela nigripes erau considerați în trecut dispăruți, însă oamenii de știință au descoperit o populație mică în 1981, care le-a permis conservaționiștilor să înceapă un program de împerechere în captivitate pentru această specie. Între 250 și 350 de dihori trăiesc în captivitate, iar peste 300 trăiesc în locuri de pe planetă unde specia a fost reintrodusă în sălbăticie. Însă, diversitatea genetică limitată a speciei a fost o provocare pentru recuperarea sa, făcând creaturile predispuse la boli și anumite infecții.

Multe alte animale aflate în pericol de dispariție au fost clonate

Având în vedere că Willa nu a fost unul dintre cei „șapte fondatori” ai populației, genele sale, care sunt acum deținute de Elizabeth Ann, ar putea aduce o varietate genetică necesară populației, potrivit Live Science.

Proiectul de clonare a dihorilor din această specie a început în 2013, fiind rezultatul unei colaborări între USFWS, Revive & Restore, compania ViaGen Pets & Equine, San Diego Zoo Global, și Association of Zoos and Aquariums.

Multe alte animale aflate în pericol de dispariție au fost clonate în alte locuri din lume, inclusiv, gaurul (bizon indian) în 2001, ibexul din Pirinei, capre sălbatice în 2009 și coioți în 2012.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O grădină zoologică a clonat cu succes un cal dintr-o specie aflată pe cale de dispariție

Prima pisică clonată din lume, Copy Cat, a împlinit 18 ani

Kaga, prima vacă clonată din lume, a murit

Clonarea este mult mai sigură decât se credea anterior. Specialiştii au realizat noi descoperiri în cazul oii Dolly

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase