Home » Știință » Două cutremure puternice au fost înregistrate într-o regiune fascinantă de pe planeta Marte

Două cutremure puternice au fost înregistrate într-o regiune fascinantă de pe planeta Marte

Două cutremure puternice au fost înregistrate într-o regiune fascinantă de pe planeta Marte
Sonda InSight și instrumentele sale pe Marte (Ilustrație). Sursa foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 07.04.2021

Nava spațială InSight de la NASA a simțit două cutremure majore pe planeta Marte în luna martie. Seismele au avut loc într-o regiune în apropiere de ecuatorul marțian, cunoscută drept Cerberus Fossae.

Înregistrând magnitudini de 3,1 și 3,3 la data 7 și 18 martie, cutremurele au întărit reputația regiunii Cerberus Fossae drept una dintra cele mai active zone din punct de vedere geologic de pe Planeta Roșie.

Două cutremure similare au avut loc în regiune și în 2019.

Regiunea Cerberus Fossae este presărată cu fisuri masive și aproape paralele, create în timp ce scoarța planetei Marte a fost ruptă în urma unui eveniment vulcanic dramatic. Vulcanismul este factorul declanșator principal al seismelor de pe Marte. Planeta nu are plăcile tectonice care produc majoritatea cutremurelor de pe Pământ.

De ce este fascinantă regiunea Cerberus Fossae de pe Marte?

Pe Marte, regiunea Cerberus Fossae este unul dintre epicentrele majore pentru activitatea seismică. Zona este fascinantă datorită instabilității geologice care persistă și în zilele noastre.

Abilitatea noastră de a detecta seisme pe Marte este foarte recentă. Geologii au suspectat existența acestora timp de zeci de ani, însă abia după ce nava spațială InSight a instalat instrumentul Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS) la începutul anului 2019 oamenii de știință au reușit să obțină o înregistrare incontestabilă a unui cutremur pe Planeta Roșie.

Mare parte din seismele marțiene detectate de SEIS au fost neînsemnate, însă cele care provin din Cerberus Fossae sunt printre cele mai clare și intense de până acum.

Noile observații ale lui InSight au confirmat o teorie din 2012

În mod incredibil, geologii au reușit să prezică faptul că sonda InSight va detecta seisme de la regiunea Cerberus Fossae cu șase ani înainte ca nava spațială să ajungă pe Marte.

În 2012, o echipă de cercetători a folosit imagini surprinse de camera HiRISE a sondei Mars Reconnaissance Orbiter pentru a analiza zona, iar apoi a descoperit dovezi de la alunecări de teren recente, precum și bolovani care s-au rostogolit pe pantele abrupte ale unor prăpăstii. Acele alunecări de teren păreau în concordanță cu efectele simțite după seismele de pe Terra, astfel sugerând că un cutremur ar fi avut loc recent pe Marte. Așadar, noile observații ale lui InSight confirmă acea teorie, potrivit Science Alert.

Misiunea InSight a primit o prelungire de doi ani în ianuarie. Astfel, oamenii de știință speră să poată elabora un istoric detaliat al activității seismice marțiene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

O bucată din primul avion al fraților Wright va scrie istorie pe planeta Marte

Cum s-ar fi format acești păianjeni pe suprafața planetei Marte

Elon Musk a anunțat când vor ajunge pe Marte rachetele Starship

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase