Home » Știință » Reușită pentru SpaceX. Primul prototip al rachetei Starship care aterizează fără să izbucnească în flăcări

Reușită pentru SpaceX. Primul prototip al rachetei Starship care aterizează fără să izbucnească în flăcări

Reușită pentru SpaceX. Primul prototip al rachetei Starship care aterizează fără să izbucnească în flăcări
Sursa foto: Twitter @spacex360
Publicat: 06.05.2021

SpaceX a reușit prima aterizare de succes a prototipului de rachetă Starship în timpul ultimului test de zbor al vehiculului de lansare de nouă generație. Patru încercări anterioare de aterizare au sfârșit prin explozia prototipurilor.

Reușita reprezintă un moment important pentru compania privată a miliardarului Elon Musk și încercarea sa de dezvoltare a unui vehicul de lansare reutilizabil care să transporte într-o bună zi astronauți și încărcătură pe Lună și Marte.

Racheta Starship SN15 a decolat de la baza SpaceX din Boca Chica, Texas, atingând altitudinea maximă așteptată de 10 kilometri, iar apoi s-a menținut în aer preț de câteva momente înainte să zboare din nou spre sol sub control aerodinamic.

Prototipul s-a manevrat singur în poziție verticală pe măsură ce se apropia de sol. Apoi, vehiculul uriaș cu trei motoare a aterizat ușor.

60 de ani de la primul zbor spațial al unui astronaut american

În cadrul transmisiunii în direct au putut fi văzute flăcări la baza rachetei după ce motoarele s-au oprit, însă un sistem automat de supresiune a incendiilor a eliberat un flux constant de apă asupra platformei de aterizare, în cele din urmă stingând flăcările.

Flăcări la baza rachetei Starship SN15. Sursa foto: Twitter @spacex360

Zborul a coincis cu aniversarea a 60 de ani de la primul zbor spațial al unui astronaut american, Alan Shepard. Astronautul a efectuat o misiune suborbitală de 15 minute la bordul rachetei Mercury-Redstone, lansată de NASA din Cape Canaveral, Florida.

Alte patru teste de zbor ale prototipurilor Starship, SN8 în decembrie , SN9 în februarie și SN10 și SN11 în martie, au sfârșitul prin explozia vehiculelor înainte sau după aterizare, potrivit Science Alert.

Primul zbor orbital al rachetei Starship

Racheta completă Starship, care va avea o înălțime de 120 de metri, este vehiculul de lansare de nouă generație produs de SpaceX, parte centrală a ambițiilor lui Elon Musk de a face călătoriile spațiale umane mai accesibile și comune.

Un prim zbor orbital al Starship este programat spre sfârșitul acestui an. Musk intenționează să îl trimită pe miliardarul japonez Yusaku Maezawa în jurul Lunii la bordul rachetei Starship în 2023.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SpaceX a identificat cauza exploziei prototipului SN11 al rachetei Starship

Elon Musk a anunțat când vor ajunge pe Marte rachetele Starship

Elon Musk a dezvăluit „greșeala prostească” care a dus la ultima explozie a prototipului Starship

Racheta Starship a explodat după ce a aterizat. Reușită parțială pentru SpaceX

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase