Home » D:News » Elon Musk a dezvăluit „greșeala prostească” care a dus la ultima explozie a prototipului Starship

Elon Musk a dezvăluit „greșeala prostească” care a dus la ultima explozie a prototipului Starship

Elon Musk a dezvăluit „greșeala prostească” care a dus la ultima explozie a prototipului Starship
Sursa foto: Jack Beyer/ Nasa Space Flight/ Twitter
Publicat: 06.02.2021

Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, și-a dezvăluit regretele cu privire la racheta Starship a companiei.

Ultimele două prototipuri au explodat în timpul testelor de zbor, în luna decembrie și cel mai recent săptămâna trecută.

Se pare că unul dintre principalele cauze ale exploziilor ar fi fost succesiunea de evenimente prin care a trebuit să treacă nava spațială în timp ce cobora pentru a se îndrepta și apoi pentru a genera îndeajuns de multă propulsie astfel încât să nu fie zdrobită de sol.

„A fost prostesc din partea noastră”

Manevra este extrem de dificilă. La câteva zile după cea mai recentă explozie, Musk a recunoscut că „am fost prea proști” și am pornit doar două motoare pentru a genera propulsie la aterizare. Starship este concepută să necesite propulsia a două motoare Raptor pentru a executa o aterizare ușoară.

Aprinderea tuturor celor trei motoare Raptor ale prototipului SN9 la apropierea de sol ar fi oferit mai puține șanse de eșec în timpul celui mai recent test al rachetei, efectuat la data de 2 februarie. Cu alte cuvinte, aprinderea celor trei motoare i-ar fi permis rachetei să „aleagă” cele două motoare necesare aterizării.

Reacționând pe platforma de socializare online, Elon Musk a recunoscut exact care a fost greșeala. „A fost prostesc din partea noastră să nu pornim cele trei motoare și să oprim imediat unul, din moment ce doar două sunt necesare pentru aterizare”, a scris Musk.

„Am obținut multe date bune, iar principalul obiectiv a fost mulțumitor”

Din fericire, aceasta este o schimbare care poate fi implementată cu ușurință la prototipul SN10, a precizat miliardarul. Totuși, munca nu va fi una ușoară pentru SpaceX. Dezvoltarea unei rachete orbitale capabilă să trimită 100 de pasageri până pe Marte este un proiect complicat.

Însă, chiar dacă o explozie arată violentă și distructivă, inginerii pot obține numeroase indicii despre ce anume nu a funcționat cum trebuie, potrivit Futurism.

„Am obținut multe date bune, iar principalul obiectiv, să demonstrăm controlul vehiculului în reintrarea subsonică, a fost mulțumitor”, a explicat John Insprucker, inginer la SpaceX.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un alt prototip al rachetei Starship de la SpaceX a explodat la aterizare. Imagini spectaculoase cu mingea de foc

O fotografie surprinsă recent cu racheta Starship de la SpaceX l-a făcut pe Elon Musk să promită „îmbunătățiri majore”

Expolozia rachetei Starship. SpaceX, acuzată că ar fi încălcat termenii de lansare

Capsula SpaceX din noua generație Dragon a revenit cu succes pe Terra

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase