Home » Știință » SpaceX a identificat cauza exploziei prototipului SN11 al rachetei Starship

SpaceX a identificat cauza exploziei prototipului SN11 al rachetei Starship

SpaceX a identificat cauza exploziei prototipului SN11 al rachetei Starship
Sursa foto: Jack Beyer/ Nasa Space Flight/ Twitter
Publicat: 13.04.2021

Cauza exploziei celui mai recent prototip al rachetei Starship de la SpaceX a fost în sfârșit dezvăluită.

Vehiculul din oțel inoxidabil, cunoscut drept SN11, a fost lansat la data de 30 martie de la sediul SpaceX din sudul statului american Texas, în apropiere de localitatea Boca Chica.

SN11 a atins o altitudine maximă de 10 kilometri, conform planului, iar apoi nava cu o înălțime de 50 de metri a mai îndeplinit câteva criterii și la întoarcerea la sol.

GALERIE FOTO

Însă aterizarea SN11 nu a decurs cum a trebuit, iar prototipul a explodat într-o minge uriașă de foc. Elon Musk, fondatorul și directorul executiv al SpaceX, a anunțat că explozia a fost cauzată de o problemă la instalația vehiculului.

„O scurgere (relativ) mică de CH4 a declanșat un incendiu”

„Faza de ascensiune, tranziția pe orizontală și controlul în timpul căderii libere au fost toate în regulă. O scurgere (relativ) mică de CH4 a declanșat un incendiu la motorul 2 și a prăjit componente ale vehiculului. Totul va fi reparat”, a transmis Musk pe contul său de Twitter.

CH4 este metan, combustibilul folosit pentru motorul de ultimă generație al SpaceX, Raptor. Astfel, la aterizare, a existat prea mult combustibil în camera de ardere și presiunea a fost prea mare.

SpaceX dezvoltă racheta Starship pentru a duce oameni și mărfuri pe Lună, Marte și alte destinații îndepărtate. Sistemul de transport este alcătuit din două elemente, iar ambele vor fi complet reutilizabile: nava spațială Starship și un propulsor uriaș numit Super Heavy.

SpaceX a construit deja următorul prototip Starship

Atât Starship cât și Super Heavy vor funcționa cu motoare Raptor, șase pentru racheta finală Starship și în jur de 30 de motoare pentru Super Heavy, a spus Musk în trecut. SN11 avea trei moatoare Raptor, la fel ca trei dintre predecesorii săi SN8, SN9 and SN10, care au fost lansați în decembrie, februarie și martie, potrivit Live Science.

Toate testele de zbor au fost în mare parte similare, prototipurile funcționând bine până aproape de final. SN10 a reușit să aterizeze însă a explodat 8 minute mai târziu. SpaceX a construit deja următorul prototip Starship, cunoscut drept SN15, iar vehiculul ar trebui să fie testat destul de curând. Da, Space X trece de la SN11 direct la SN15.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA și SpaceX au semnat un acord pentru a nu se „deranja” în spațiu și a coopera pentru siguranță

Racheta Starship a explodat după ce a aterizat. Reușită parțială pentru SpaceX

Elon Musk a dezvăluit „greșeala prostească” care a dus la ultima explozie a prototipului Starship

Un alt prototip al rachetei Starship de la SpaceX a explodat la aterizare. Imagini spectaculoase cu mingea de foc

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase