Home » Știință » Primul test cu bombă atomică din lume a creat un obiect extrem de neobișnuit

Primul test cu bombă atomică din lume a creat un obiect extrem de neobișnuit

Primul test cu bombă atomică din lume a creat un obiect extrem de neobișnuit
Craterul rămas în urma detonării lui Gadget. Sursa foto: Los Alamos National Laboratory
Publicat: 17.07.2021

În iulie 1945, Armata SUA desfășura primul test cu bombă atomică în New Mexico, denumit „Trinity”. Prototipul armei de distrugere în masă, cunoscut drept „Gadget”, a explodat și a produs energie echivalentă cu aproximativ 21 de kilotone de TNT.

În anii 1980, oamenii de știință au descoperit că explozia nucleară a creat accidental un material complet nou. Nisipul din jur, un turn de 28 metri și liniile de transmisiune din cupru au fost fuzionate și au format un material vitros numit trinitit.

În interiorul trinititului, cercetătorii au găsit o formă rară de materie numită „cvasicristal”. În loc ca atomii să fie aranjați într-un tipar care se repetă în toate cele trei dimensiuni, după cum este cazul cristalelor obișnuite din natură, cvasicristalele au atomi care nu sunt aranjate într-un tipar periodic.

Anumite părți din trinititul care s-a format în urma exploziei din 1945 are o simetrie de rotație de 5, ceea ce înseamnă că atomii sunt aranjați astfel încât să formeze un solid cu 20 de fețe numit icosaedru.

O simetrie extrem de neobișnuită care nu este posibilă în natură

Această simetrie extrem de neobișnuită, care nu este posibilă în natură, a fost descrisă printr-un nou studiu ce urmează să apară în următoarea ediție a jurnalului Proceedings of the National Academy of Science.

Cercetările ar putea dezvălui mai multe detalii despre ce anume se întâmplă în timpul detonărilor de bombe atomice și modul în care acestea afectează mediul din jur.

Trinitit roșu care conține o mostră de cvasicristal. Sursa foto: Luca Bindi/ Paul J. Steinhardt

„Aici, noi descriem descoperirea, într-o mostră de trinitit roșu, a unei compoziții necunoscută până acum de cvasicristal icosaedru, Si61Cu30Ca7Fe2. Este cel mai vechi cvasicristal antropogenic cunoscut momentan, momentul creației sale fiind permanent întipărit în istorie”, au scris cercetătorii.

„Acest cvasicristal este magnific prin complexitatea sa, însă nimeni nu poate spune de ce s-a format așa”

Cvasicristalele sunt formate în medii extreme ce rareori există pe Pământ. Acestea necesită un eveniment traumatizant cu șocuri, temperaturi și presiuni extreme. Nu vedem în mod regulat așa ceva, cu excepția evenimentelor dramatice precum explozii nucleare”, a explicat Terry Wallace, director emerit al Laboratorului Național Los Alamos și unul dintre autorii studiului.

Singurul material comparabil găsit în natură, au spus cercetătorii, este un meteorit care datează din urmă cu sute de milioane de ani, potrivit Futurism.

„Acest cvasicristal este magnific prin complexitatea sa, însă nimeni nu poate spune de ce s-a format așa. Însă, într-o bună zi, un om de știință sau inginer va desluși misterul și vom avea o explicație termodinamică pentru crearea sa. Apoi, sper eu, vom putea să folosim acele informații pentru a înțelege mai bine exploziile nucleare și vom avea în cele din urmă o imagine mai clară a ceea ce reprezintă, de fapt, testele nucleare”, a adăugat Wallace.

Vă mai recomandăm să citiți și:

La Cernobîl încă au loc reacții nucleare, într-o cameră sub reactor unde nu se poate intra

Pentagonul vrea să trimită o rachetă propulsată de un reactor nuclear pe orbita Pământului

Dezvăluiri șocante și incomode. Testele nucleare desfășurate de Franța în Polinezia Franceză au contaminat 110.000 de oameni

Rusia ar fi testat o rachetă nucleară, iar în timpul experimentului s-a produs o explozie. Locuitorii, sfătuiţi să ia iod

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase