Declinul populației transformă unele regiuni de pe Pământ în „orașe fantomă”. Ce spun experții

05 06. 2021, 17:00
Sursa foto: Jorge Fernández Salas via Unsplash

Țări din toate lumea încep să observe un declin îngrijorător al nașterilor care a început, de fapt, în urmă cu mai mulți ani. Între timp, tendințele demografice au fost puternic direcționate către grupurile de vârstă mai înaintată.

Tocmai din cauza acestei scăderi aproape globale a ratelor de fertilitate, experții sugerează că populația Pământului ar putea trece printr-o perioadă de declin continuu, pentru prima dată în istoria umană cunoscută, până în a doua jumătate a secolului XXI, scrie Futurism.

La nivel local, unele orașe iau deja în calcul provocările scăderilor precipitate ale noilor nașteri, precum „orașele fantomă” din China și maternitățile din Italia cu prea puține nașteri pentru a mai funcționa.

Unele universități din Coreea de Sud au atât de puțini studenți încât Guvernul le presează să fuzioneze cu altele. Orașe întregi în care decesele depășesc numărul total al nașterilor sunt consolidate în Japonia. În același timp, sute de mii de locuințe au fost demolate în Germania, iar terenurile au fost transformate în parcuri.

Trebuie să învățăm să trăim și să ne obișnuim cu declinul

„Este necesară o schimbare de paradigmă. Țările trebuie să învețe să trăiască și să se obișnuiască cu declinul populației”, a declarat Frank Swiaczny, fost șef al diviziei privind tendințele și analiza populației din cadrul Națiunilor Unite.

Un oraș chinez, Hegang, și-a pierdut aproximativ 10% din populație în decurs de un singur deceniu. Drept urmare, prețul locuințelor a scăzut enorm de mult.

Cum și-a revitalizat Germania rata de fertilitate?

De asemenea, interesant este faptul că Germania a găsit câteva modalități de a-și revitaliza rata de fertilitate aflată în scădere, sprijinind viitorii părinți cu diverse servicii sociale, precum concediul parental și ajutor pentru îngrijirea copiilor. Astfel, rata fertilității locale a crescut până la 1,54.

În comparație cu nivelul atins în 2006, de 1,3, creșterea este marginală, însă oferă câteva informații pe care alte țări și orașe le-ar putea folosi.

„Dezvoltarea este o provocare, la fel și declinul”, a mai subliniat Swiaczny.

Vă mai recomandăm să citiți și:

China este pe cale să treacă printr-un declin al populației iar liderii săi sunt îngrijorați

Declinul îngrijorător al populaţiei României: se reduce cu cinci români pe oră şi suntem pe locul doi la migraţie după Siria

Cum ajută înghețata la combaterea declinului rural din Japonia

Declinul planetei noastre. 68% din populațiile de vertebrate din fauna sălbatică au dispărut