Home » D:News » China este pe cale să treacă printr-un declin al populației iar liderii săi sunt îngrijorați

China este pe cale să treacă printr-un declin al populației iar liderii săi sunt îngrijorați

Publicat: 25.04.2021

În decurs de doar patru ani, populația Chinei va atinge un vârf. Această schimbare demografică va avea consecințe economice de mare amploare.

„Atunci când populația totală va intra în creștere negativă, după 2025, va fi un deficil al cererii. Trebuie să fim atenți la impactul demograficilor asupra consumului din viitor”, a explicat Cai Fang, membru al comitetului de politici monetare al Băncii Populare a Chinei (PBOC).

China a relaxat politica copilului unic în 2013. Astfel, părinților le-a fost permis să aibă doi în copii în loc de unul singur. Totuși, rata de natalitate a țării a continuat să stagneze. Cu alte cuvinte, eforturile Chinei în lupta cu suprapopularea par să fi funcționat puțin prea bine.

Potrivit spuselor lui Cai, numărul oamenilor care lucrează în China trece printr-un declin constant de zeci ani deja și asta este un rezultat al acelor eforturi.

„China trebuie să recunoască că situația demografică s-a schimbat”

Cercetări recente arată că rata de natalitate tot mai scăzută a Chinei ar putea avea consecințe imediate, inclusiv stres financiar accentuat asupra celor sănătoși care au grijă de persoanele în vârstă. De asemenea, populația Chinei devine tot mai îmbătrânită.

Proporția de oameni în vârstă din China a crescut la aproape 12,3% în 2019, de la doar șapte procente în 2000, scrie Futurism.

„China trebuie să recunoască că situația demografică s-a schimbat. Țara trebuie să realizeze că educația și avansurile tehnologice nu vor putea compensa pentru declinul populației”, au spus cercetătorii de la PBOC într-un studiu recent.

PBOC solicită Beijingului să încurajeze femeile să aibă mai mulți copii

„Costul fertilității, creșterii copiilor și educației sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă cuplurile tinere. Pentru cei în vârstă, trebuie să creștem participarea lor la forța de muncă și beneficiile de siguranță socială astfel încât acești oameni să poată contribui și să ia parte la creșterea economică. În același timp, trebuie să menținem cererea de consum la un nivel crescut”, au adăugat cercetătorii.

Așadar, oficialii de la PBOC solicită Beijingului să renunțe la politica de doi copii ai Chinei și să încurajeze femeile să aibă mai mulți copii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Spionii americani avertizează: China construiește arme spațiale și poate deveni o forță majoră

Amendă uriașă pentru Alibaba din partea autorităților de reglementare din China

Un grup de cercetători susține că a descoperit noi virusuri în Wuhan și alte orașe din China

Mineritul bitcoin din China riscă să afecteze țara într-un domeniu cheie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase