O uriașă stea „care clipește”, descoperită în apropiere de inima galaxiei Calea Lactee

15 06. 2021, 12:00

This browser does not support the video element.

Astronomii au descoperit o uriașă stea care „clipește”, de 100 de ori mai mare decât Soarele, în apropiere de inima galaxiei Calea Lactee.

Observațiile prin telescop au dezvăluit că, de-a lungul a câte sute de zile, steaua gigantică, situată la peste 25.000 de ani-lumină depărtare, și-a pierdut până la 97% din luminozitate și apoi și-a recăpătat treptat strălucirea.

Diminuarea neașteptată și dramatică a luminozității a fost cel mai probabil cauzată de orbita unei planete sau de o stea însoțitoare înconjurată de un disc de praf opac care trece prin fața stelei și blochează lumina care de altfel ar ajunge la Terra.

„Pare că a apărut de nicăieri”, a spus dr. Leigh Smith de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge, făcând referire la diminuarea bruscă a luminozității stelei. Steaua a început să se estompeze în 2012 și aproape că a dispărut până în luna aprilie a acestui an, înainte să își recapete strălucirea în decurs de 100 de zile.

Cum a fost găsită steaua misterioasă?

Astronomii au observat steaua misterioasă în datele colectate de telescopul Vista, administrat de Observatorul European Sudic din Chile. Instrumentul observă 1 miliard de stele de aproape un deceniu, în căutare de exemple care variază în luminozitate, scrie The Guardian.

Atunci când oamenii de știință găsesc stele variabile care nu pot fi incluse în categorii deja stabilite, aceștia le numesc obiecte WIT sau „what is this” („ce este asta”). Cea mai recentă descoperire a fost numită VVV-WIT-08.

Având în vedere că steaua uriașă este situată într-o regiune atât de densă a galaxiei Calea Lactee, cercetătorii s-au întrebat dacă un obiect necunoscut ar fi trecut prin fața sa din întâmplare. Simulările au sugerat că acest lucru era extrem de improbabil fără un număr neverosimil de obiecte întunecate care plutesc prin galaxie.

VVV-WIT-08 nu este prima stea „care clipește” descoperită de astronomi

Aceasta nu este prima stea „care clipește” descoperită de astronomi. Un disc uriaș de praf cauzează steaua gigantică Epsilon Aurigae să-și piardă până la 50% din luminozitate o dată la fiecare 27 de ani. O altă stea cunoscută drept TYC 2505-672-1 face parte dintr-un sistem binar și este eclipsată de discul din jurul stelei sale însoțitoare o dată la fiecare 69 de ani.

Nu este clar când VVV-WIT-08 își va pierde din nou strălucirea, însă oamenii de știință cred că acest lucru se va întâmpla în următorii 20 până la 200 de ani. Încă două stele „care clipesc” au fost observate în apropiere de VVV-WIT-08, însă astronomii au mai puține detalii despre acestea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit o stea care ar putea fi cea mai veche din Universul cunoscut

O nouă imagine uimitoare surprinsă de Hubble arată o stea pe punctul de a fi anihilată

Cercetătorii au detectat, pentru prima dată, o „particulă fantomă” de la o stea distrusă de o gaură neagră

O gaură neagră care „mușcă” dintr-o stea la fiecare 114 zile, descoperită de astronomi