Home » Știință » O nouă imagine uimitoare surprinsă de Hubble arată o stea pe punctul de a fi anihilată

O nouă imagine uimitoare surprinsă de Hubble arată o stea pe punctul de a fi anihilată

O nouă imagine uimitoare surprinsă de Hubble arată o stea pe punctul de a fi anihilată
Credit foto: NASA, ESA, STScI
Publicat: 01.05.2021

Cu ocazia împlinirii a 31 de ani de către Telescopul Spațial Hubble, o nouă imagine uimitoare și incredibil de fascinantă a fost publicată.

Începând cu 24 aprilie 1990, Telescopul Spațial Hubble a desfășurat peste 1,5 milioane de observații și a surprins aproximativ 48.000 de obiecte cerești.

Noua fotografie arată steaua uriașă și extrem de luminoasă AG Carinae, aflată la 20.000 de ani-lumină depărtare de Pământ, într-o fază care o face o stea variabilă luminoasă albastră (LBV). Asta este faza în care stele masive trec prin mii de ani de instabilitate și variații de luminozitate.

Ce putem vedea în jurul AG Carinae?

De aproape 70 de ori mai mare și în jur de 1 milion de ori mai luminoasă decât Soarele nostru, steaua AG Carinae se luptă cu ea însăși în timp ce încearcă să evite anihilarea totală. Gravitația o împinge spre interior și radiațiile spre exterior la niveluri aproape de imaginat, astfel că steaua atinge puncte de presiune în care straturile sale exterioare sunt aruncate prin explozie.

Ce se poate vedea în jurul AG Carinae este o nebuloasă uriașă, un înveliș de gaze și praf cu o lățime de aproximativ cinci ani-lumină. Aceasta este aceeași distanță de la planeta noastră până la Alpha Centauri, cea mai apropiată stea de Terra.

O instabilitate de-a dreptul fascinantă

Erupția din cazul de față a avut loc în urmă cu mii de ani. Totodată, exploziile de acest fel au loc doar de câteva ori în timpul vieții unei stele variabile luminoase albastre, iar în cazul de față cercetătorii au estimat că AG Carinae a eliberat un volum de material echivalent cu 10 ori din masa Soarelui.

Aceste evenimente spectaculoase au loc atunci când o stea este pe cale să se descompună. După ce scapă de toate straturile exterioare, steaua se poate micșora din nou și devine stabilă cel puțin pentru o perioadă de timp. Astfel de stele trăiesc doar câteva milioane de ani, spre deosebire de durata de viață de 10 miliarde de ani a Soarelui nostru, potrivit Science Alert.

„Îmi place să studiez aceste tipuri de stele pentru că sunt fascinat de instabilitatea lor”, a declarat Kerstin Weis, astronom la Universitatea Ruhr din Germania.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O fotografie uimitoare făcută de Hubble dezvăluie o galaxie aflată pe moarte

Hubble a detectat o planetă extraterestră ciudată, bogată în lava

Hubble a redescoperit „Galaxia pierdută” din constelația Fecioarei, surprinsă pentru prima oară în anii 1950

Hubble a surprins unul dintre cele mai spectaculoase inele ale lui Einstein observate vreodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase