Home » Stiinta » O imagine uimitoare cu centrul galaxiei Calea Lactee oferă indicii despre un nou fenomen cosmic

O imagine uimitoare cu centrul galaxiei Calea Lactee oferă indicii despre un nou fenomen cosmic

06.05.2021
O imagine uimitoare cu centrul galaxiei Calea Lactee oferă indicii despre un nou fenomen cosmic
Credit foto: NASA/CXC/UMass/Q.D. Wang

Centrul galaxiei Calea Lactee este un loc extrem de ciudat. Aici poate fi găsit nucleul nostru galactic, o gaură neagră supermasivă cu o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, o bestie numită Sgr A*. Acesta este probabil cel mai extrem mediu din galaxia noastră, fiind dominat de câmpul gravitațional și magnetic al găurii negre.

De asemenea, centrul galactic este deosebit de dificil de observat, chiar dacă este situat la doar 25.800 de ani-lumină depărtare de noi. Regiunea este acoperită cu nori groși de praf și gaze care ascund unele lungimi de undă ale luminii.

Însă, dacă folosim tehnologia pentru a ne perfecționa observațiile asupra lungimilor de undă invizibile, dincolo de capacitățile limitate ale ochilor noștri, putem vedea unele dintre procesele ciudate care au loc aici.

GALERIE FOTO

Folosind puternicul telescop spațial de la Chandra X-ray Observatory și radiotelescopul MeerKAT, astronomii au fost tocmai acest lucru. Cercetătorii au combinat imaginile pentru a obține un mozaic panoramic care arată regiuni supraîncălzite cu gaz și câmpuri magnetice. Imaginile sunt „fără precedent” și extrem de detaliate.

„Această regiune dezvăluie un nou fenomen”

În cadrul unui nou studiu, Daniel Wang, astronom la Universitatea din Massachusetts Amherst, a descris în detaliu caracteristicile imaginilor, inclusiv o regiune deosebit de interesantă care strălucește atât în ​​lungimi de undă de raze X, cât și în unde radio.

„Această regiune dezvăluie un nou fenomen. Aceasta este dovada a unui eveniment continuu de reconectare a câmpului magnetic”, a explicat Wang.

Întreaga imagine este de-a dreptul fascinantă. Razele X sunt prezentate în nuanțe de portocaliu, verde, albastru și mov, reprezentând diferite energii, iar undele radio în gri și violet. Deasupra și sub planul galactic, două coloane uriașe de gaz se extind până la 700 de ani-lumină.

„Centrul galactic este un sistem extrem de complex”

Coloana sudică pare să fie asociată cu bula radio gigantică descoperită în 2019, aceasta fiind considerată rezultatul activității recente a găurii negre Sgr A*. Regiunea fascinantă a fost denumită G0.17-0.41., scrie Science Alert.

Având în vedere că evenimentele de reconectare a câmpului magnetic pot juca un rol în încălzirea plasmei interstelare, accelerarea razelor cosmice, turbulența interstelară și formarea structurilor interstelare, Wang crede că regiunile precum G0.17-0.41 pot fi un laborator excelent pentru înțelegerea fizicii din spatele reconectării magnetice interstelare.

„Centrul galactic este un sistem extrem de complex, care nu implică doar interacțiunea între diferite componente stelare și interstelare, ci și surse multiple de energie, cum ar fi mecanisme de încălzire și răcire”, a precizat astronomul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O aglomerare uriașă de materie întunecată, detectată de astrofiziceni în afara galaxiei Calea Lactee

O fotografie uimitoare făcută de Hubble dezvăluie o galaxie aflată pe moarte

O nouă analiză încearcă să explice strălucirea misterioasă din centrul galaxiei Calea Lactee

Noi imagini dezvăluie câmpul magnetic extrem de puternic al găurii negre din inima galaxiei Messier 87

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult