Home » Știință » Un test de urină ar putea diagnostica din timp cancerul cerebral

Un test de urină ar putea diagnostica din timp cancerul cerebral

Un test de urină ar putea diagnostica din timp cancerul cerebral
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2021

În spitalele viitorului, medicul tău ar putea fi capabil să detecteze o tumoare în creier, cu mult înainte ca aceasta să devină o problemă, cu nimic mai mult decât un mic pahar umplut cu urină.

I-ar putea surprinde pe mulți, însă diagnosticarea cancerului la creier (sau a tumorilor cerebrale) necesită de obicei ca un medic să aibă acces la creier.

Deseori, tumorilor sunt trecute cu vederea până când apar afecțiuni neurologice grave, însă până atunci tumorile cresc deja prea mult pentru a mai putea fi extrase în siguranță.

Avans uriaș pentru detectarea și tratarea timpurie a cancerului cerebral

Așadar, o echipă de cercetători de la Universitatea Nagoya, Japonia, a dezvoltat un nou dispozitiv, acoperit cu nanofire din oxid de zinc, care poate detecta microARN (acidul ribonucleic) al celulelor canceroase.

Dacă testul de urină funcționează la fel de bine precum spun oamenii de știință în studiul publicat în jurnalul Applied Materials & Interfaces, acesta ar putea fi un avans uriaș pentru detectarea și tratarea timpurie în cazul cancerului cerebral, iar prin identificarea tumorilor mai devreme multe vieți ar putea fi salvate.

„Urina poate fi colectată cu ușurință fără să fie o povară pentru corp”

De asemenea, metoda de testare ia în calcul și confortul pacientului. „Urina poate fi colectată cu ușurință fără să fie o povară pentru corpul uman”, a precizat dr. Atsushi Natsume, profesor de neurochirurgie la Universitatea Nagoya, citat de Futurism.

„În viitor, printr-o combinație între inteligența artificială și medicină, oamenii vor putea ști atunci când cancerul este prezent, în timp ce medicii vor putea afla stadiul în care se află cancerul pacienților doar cu ajutorul unei cantități mici de urină”, a adăugat dr. Atsushi Natsume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Niveluri ridicate de benzen, un cancerigen cunoscut, descoperite în 78 de produse pentru protecție solară

Cum protejează radicalii de oxigen împotriva cancerului

Un vaccin împotriva cancerului, pe bază de ARN mesager, este în curs de dezvoltare

Un vaccin personalizat împotriva cancerului s-a dovedit a fi sigur și promițător

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase