Imagini spectaculoase cu inele neobișnuite, enorme, în jurul unei găuri negre

12 08. 2021, 00:00

O serie spectaculoasă de imagini realizate cu ajutorul Observatorului Chandra cu raze X al NASA și al Observatorului Neil Gehrels Swift prezintă un set de inele uriașe în jurul unei găuri negre.

Imaginile au fost obținute de către o echipă de cercetători care s-au folosit de un principiu cu raze X similar celui utilizat în cabinetele medicale și aeroporturi.

Dacă până nu demult, găurile negre reprezentau un mister pentru cercetători, iată că încep să apară tot mai multe informații sau chiar imagini care oferă din ce în ce mai multe detalii, oferindu-le cercetătorilor șansa aprofundării cunoștințelor despre găurile negre din Univers.

Că așa stau lucrurile o demonstrează o descoperire recentă – premieră istorică pentru omenire – a celor de la NASA.

Cercetătorii au reușit să observe pentru prima oară o gaură neagră, în jurul căreia s-au format mai multe inele uriașe, potrivit scitechdaily.com.

Gaura neagră surprinsă în imagini este situată în galaxia Calea Lactee, în inima sistemului binar V404 Cigny. Cercurile de lumină care apar în jurul găurii negre sunt, potrivit cercetătorilor, pulsatii de raze X, așa-numitele, în termeni științifici, „ecouri de lumină”.

Opt inele concentrice

Sistem binar V404 Cigny se află la 7.800 de ani lumină distanță față de Pământ. Momentul exploziei de raze X, care a provocat apariția inelelor, concide, spun astronomii, cu cel în care gaura neagră „devorează” o stea, aflată în imediata ei vecinătate și având jumătate din masa Soarelui.

Nu mai puțin de opt inele concentrice au fost generate de gaura neagră, grație exploziei de raze X și de materie, aruncate în Univers.

Deși, aparent, distanța dintre inele și gaura neagră pare una relativ mică, în realitate ele sunt separate de ani lumină.

Citește și:

Noi imagini fără precedent cu gaura neagră supermasivă M87*

Astronomii au descoperit gaura neagră cea mai apropiată de Pământ

Cercetătorii au detectat, pentru prima dată, o „particulă fantomă” de la o stea distrusă de o gaură neagră

Premieră astronomică. Oamenii de știință au confirmat coliziunea dintre o gaură neagră și o stea neutronică