Home » Știință » Noi imagini fără precedent cu gaura neagră supermasivă M87*

Noi imagini fără precedent cu gaura neagră supermasivă M87*

Publicat: 24.04.2021
Noi imagini fără precedent cu gaura neagră supermasivă M87*
Sursa foto: EHT Collaboration

Telescoape din întreaga lume s-au aliat pentru a surprinde imagini fără precedent cu gaura neagră supermasivă M87* în timp ce aceasta aruncă materie în spațiu cu o viteză de 99% din cea a luminii.

Aceasta este faimoasa gaură neagră care a fost fotografiată de telescopul Event Horizon Telescope și dezvăluită în premieră în 2019.

Acea fotografie a fost o reușită spectaculoasă pentru omenire. A fost nevoie de ani întregi de cercetări și o rețea de radiotelescoape din toată lumea care și-au combinat observațiile pentru a produce o imagine cu o regiune uimitoare a spațiului. Nu este mai mare decât Sistemul Solar și se află la 55 de milioane de ani-lumină depărtare.

Credit foto: EHT Collaboration/ NASA/ ESA/ Chandra X-ray Observatory

Acum, o echipă de cercetători a adăugat date de la alte telescoape cu mai multe lungimi de undă ale luminii. Fiecare dintre observații au dezvăluit caracteristici diferite ale găurii negre M87*și jeturilor de plasmă pe care aceasta le aruncă în spațiu.

„Am știut că prima imagine directă a unei găuri negre va fi revoluționară”

„Am știut că prima imagine directă a unei găuri negre va fi revoluționară. Însă, pentru a extrage cât mai mult din această imagine remarcabilă, trebuie să știm tot ce se poate despre comportamentul găurii negre”, a explicat Kazuhiro Hada, astronom la Observatorul Astronomic Național din Japonia.

Principalul scop este producerea și publicarea unui set de date care să ajută astronomii să studieze gaura neagră M87* și jeturile sale astfel încât să obțină mai multe indicii despre fenomen și modul în care acesta are loc.

„Înțelegerea accelerării de particule este crucială pentru noi”, a spus Sera Markoff, astrofizician la Universitatea din Amsterdam, citată de Science Alert.

M87* era cel mai luminos obiect din regiunea sa înconjurătoare

Prima analiză a oamenilor de știință este interesantă. Datele arată că, la momentul observațiilor telescopului Event Horizon din aprilie 2017, regiunea din jurul găurii negre avea cea mai scăzută luminozitate văzută de noi vreodată. În loc să facă umbra găurii negre mai greu de surprins, luminozitatea scăzută a ajutat, de fapt, observarea găurii negre M87*. Asta a însemnat că M87* era cel mai luminos obiect din regiunea sa înconjurătoare.

Cercetătorii au mai descoperit că radiațiile gamma, care pot fi produse de interacțiunile razelor cosmice a căror origine nu o știm deocamdată, nu proveneau din apropiere de orizontul evenimentelor găurii negre, ci dintr-un loc mai îndepărtat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O gaură neagră dezvoltată în laborator a confirmat o teorie prezisă de Stephen Hawking în 1974

Noi imagini dezvăluie câmpul magnetic extrem de puternic al găurii negre din inima galaxiei Messier 87

Ce mesaje a trimis omenirea până acum extratereștrilor?

Un tezaur de delicii cosmice. NASA a publicat imagini superbe cu Universul care ne înconjoară

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase