Home » Știință » Semnale misterioase, nemaivăzute până acum, au fost descoperite de un nou detector de unde gravitaționale

Semnale misterioase, nemaivăzute până acum, au fost descoperite de un nou detector de unde gravitaționale

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.10.2021

Un detector de unde gravitaționale portabil a înregistrat două semnale misterioase în primele 153 de zile de funcționare.

Nu este foarte clar ce sunt aceste semnale. Ar putea fi vorba de mai multe fenomene. Însă, unul dintre aceste fenomene este întocmai pentru ce a fost conceput acest detector de unde gravitaționale, anume undele gravitaționale de frecvență înaltă, acestea nefiind înregistrate până acum.

Este mult prea devreme pentru a trage orice fel de concluzii, însă următoarea versiune a detectorului va fi capabilă să ofere mai multe detalii despre semnalele misterioase.

„Este palpitant faptul că acest eveniment a arătat că noul detector este sensibil și oferă rezultate, însă acum trebui să stabilim cu certitudine ce înseamnă aceste rezultate”, a spus fizicianul Michael Tobar de la Universitatea din Australia de Vest.

Care ar putea fi sursele undelor gravitaționale de frecvență înaltă?

„Cu aceste cercetări, noi am demonstrat pentru prima oară că aceste dispozitive sunt îndeajuns de sensibile încât pot fi folosite ca detectoare de unde gravitaționale”, a adăugat Tobar.

Prima detectare de unde gravitaționale a fost făcută în urmă cu doar șase ani. De atunci, detectoarele LIGO și Virgo au continuat să dezvăluie că Universul abundă cu unde gravitaționale produse de coliziuni între găuri negre și stele neutronice.

Aceste detectoare sunt imense, cu brațe de până la 4 kilometri lungime. Laserele din aceste brațe uriașe sunt perturbate de unde gravitaționale, astfel producând interferențe ce pot fi analizate pentru a dezvălui natura evenimentului care a cauzat undele. Până acum, tehnologia a fost optimizată pentru frecvențele scăzute.

Undele gravitaționale de frecvență înaltă sunt mult mai dificil de detectat, însă merită căutate. Sursele undelor gravitaționale de frecvență înaltă ar putea include obiecte ipotetice precum stele bosonice și găuri negre primordiale. Aceste unde ar putea fi produse chiar și de norii materiei întunecate. Așadar, astronomii sunt foarte interesați de aceste semnale.

Prima detectare de unde gravitaționale de frecvență înaltă

Tobar și colegul său, fizicianul Maxim Goryachev, de la Universitatea din Australia de Vest au conceput un detector portabil pentru undele gravitaționale de frecvență înaltă în 2014. Acum, alături de o echipă internațională de cercetători, aceștia au desfășurat mai multe observații, potrivit Science Alert.

„Acest experiment este unul din două active momentan în lume care caută unde gravitaționale de frecvență înaltă, iar noi avem de gând să extindem cercetările pentru a ajunge la frecvențe chiar mai înalte, acolo unde niciun alt experiment nu a mai avut loc până acum”, a spus Tobar.

„Dezvoltarea acestei tehnologii ar putea oferi prima detectare de unde gravitaționale de frecvență înaltă, astfel oferind noi detalii în această zonă a astronomiei undelor gravitaționale. Următoarea generație a experimentului va implica construirea unei clone a detectorului și a unui detector muon sensibil la particule cosmice. Dacă doi detectori descoperă prezența undelor gravitaționale, asta va fi cu siguranță interesant”, a adăugat Tobar.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai masivă detectare de unde gravitaționale ar fi fost cauzată de misterioasele stele bosonice

Un semnal radio ciudat care se repetă, detectat în apropiere de centrul galaxiei Calea Lactee

Mii de semnale radio noi, detectate de la surse cosmice aflate în apropiere

Un singur radiotelescop a detectat sute de semnale radio misterioase extragalactice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase