Celule vii și funcționale ale creierului, printate 3D de oamenii de știință în laborator

02 10. 2021, 09:30
Sursa foto: Shutterstock

O echipă de oameni de știință, folosind o nouă tehnică bazată pe laser, a reușit să printeze 3D celule vii și funcționale ale creierului de șoarece în laborator.

Majoritatea neuronilor, în special neuronii ganglionilor spinali, au supraviețuit timp de peste două zile după ce au fost printați, astfel devenind instrumente viabile pentru cercetările preclinice, potrivit studiului publicat în jurnalul Micromachines.

Deși abilitatea de a printa neuroni vii ar putea duce la idei despre transplanturi pentru înlocuirea celulelor pierdute în urma leziunilor cerebrale sau a bolilor neurodegenerative, oamenii de știință au explicat într-un comunicat de presă că, de fapt, ei încearcă să facă altceva.

„Oamenii trag concluzii pripite atunci când vorbim despre bioprintare”

„În general, oamenii trag concluzii pripite atunci când vorbim despre bioprintare. Ei cred că putem printa acum lucruri precum organe umane pentru transplanturi. Deși acesta este un obiectiv pe termen lung, noi suntem foarte departe de acel moment. Însă, această tehnologie poate fi folosită într-o varietate de alte moduri”, a precizat Hamid Orimi, unul dintre autorii studiului și student la Universitatea Concordia din Canada.

Chiar dacă scopul nu este transplantul de neuroni, echipa speră că celulele ale creierului printate 3D vor ajuta la îmbunătățirea cercetărilor medicale. Scopul, conform spuselor lui Orimi, este de a înlocui modelele animale pentru noi teste farmaceutice prin printarea și experimentarea pe neuroni umani.

Ce beneficii ar aduce țesutul uman printat în laborator?

Nu doar că ar reduce numărul de animale ucise în numele științei, ci ar putea face cercetările preclinice mult mai precise.

Testarea medicamentelor experimentale pe țesutul uman printat în laborator ar oferi medicilor o idee mai bună în privința modului în care medicamentele funcționează față de testarea pe șoareci sau alte animale, având în vedere că tratamentele care funcționează în cazul unei specii nu funcționează mereu și în cazul altora.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gena defectă care încetinește celulele creierului

Cercetări post-mortem dezvăluie diferențe clare ale celulelor creierului la oamenii care suferă de depresie

Celulele din creier care rezistă anesteziei generale și produc starea de veghe, identificate de cercetători

Descoperire arheologică rară: Celulele creierului unei victime a erupției Vezuviului, găsite vitrificate