O planetă extrem de rară care orbitează trei sori în același timp, descoperită în constelația Orion

09 10. 2021, 10:00

This browser does not support the video element.

Un sistem stelar bizar din constelația Orion ar putea conține cel mai rar tip de planetă din Universul cunoscut, anume o lume singulară care orbitează trei sori în același timp.

Sistemul stelar, cunoscut drept GW Orionis și situat la 1.300 de ani-lumină depărtare de Pământ, este cu adevărat interesant. În centrul sistemului stelar sunt situate trei stele, două aflate într-o orbită binară, iar a treia deplasându-se în jurul celor două.

Sistemele stelare triple sunt rare în spațiul cosmic, însă GW Orionis este și mai neobișnuit decât s-ar fi așteptat astronomii. În 2020, un studiu publicat în jurnalul The Astrophysical Journal Letters a descoperit că cele trei inele de praf ale sistemului sunt, de fapt, aliniate greșit, inelul de la interior clătinându-se pe orbita sa.

Ce ipoteze au testat oamenii de știință?

Echipa de cercetători a propus că o planetă tânără ar putea să perturbe echilibrul gravitațional al celor trei inele din sistemul stelar. Dacă detectarea va fi confirmată, aceasta ar fi prima planetă cu trei sori (sau „planetă circumtriplă”) din Universul cunoscut.

Acum, un studiu publicat la 17 septembrie în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society oferă dovezi noi despre existența acelei planete rare. Autorii studiului au desfășurat simulări 3D pentru a afla cum s-au format golurile misterioase din inelele sistemului stelar. Aceștia s-au bazat pe observațiile anterioare cu alte inele de praf (discuri protoplanetare) din Univers.

Oamenii de știință au testat două ipoteze. Golurile din inele sistemului stelar s-au format fie în momentul forței aplicate de una dintre cele trei stele fie atunci când o planetă s-a format în unul dintre inele, scrie Live Science.

Sistemul stelar GW Orionis ar putea fi „prima dovadă a unei planete cu trei sori”

Cercetătorii au concluzionat că nu există suficient de multă turbulență în inele pentru ca teoria momentului forței stelare să funcționeze. În schimb, modelele sugerează că prezența unei planete enorme, similare lui Jupiter, este explicația mai plauzibilă pentru forma și comportamentul ciudat al inelelor de praf.

Dacă observațiile viitoare vor susține teoria, sistemul stelar GW Orionis ar putea fi „prima dovadă a unei planete cu trei sori care produce breșă într-un disc stelar în timp real”, a precizat Jeremy Smallwood, autor coordonator al studiului, de la Universitatea din Nevada, Las Vegas.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dovezile care arată că există o altă planetă de dimensiunea lui Marte în Sistemul Solar

Descoperire fără precedent. Au fost detectați nori pe o exoplanetă îndepărtată

De ce nu este apă pe Marte? Viața pe Planeta Roșie, limitată de dimensiunile sale mici

Pământul are o soră geamănă pe un sistem planetar apropiat