Home » Știință » Indicii despre formarea Sistemului Solar, descoperite într-o regiune activă de formare stelară din apropiere

Indicii despre formarea Sistemului Solar, descoperite într-o regiune activă de formare stelară din apropiere

Publicat: 23.08.2021
Indicii despre formarea Sistemului Solar, descoperite într-o regiune activă de formare stelară din apropiere
Credit foto: Forbes et al., Nature Astronomy 2021

O regiune activă de formare stelară, situată în constelația Ofiucus, oferă astronomilor noi indicii despre condițiile în care propriul nostru Sistem Stelar s-a născut. Mai mult, noul studiu arată modul în care Sistemul Solar s-ar fi îmbogățit cu elemente radioactive de scurtă durată.

Dovezi ale acestui proces de îmbogățire există încă din anii 1970, atunci când oamenii de știință care studiau incluziuni minerale în meteoriți au concluzionat că aceștia erau rămășițe pure ale Sistemului Solar și conțineau produse descompuse ale radioizotopilor de scurtă durată.

Aceste elemente radioactive ar fi fost aruncate în Sistemul Solar în curs de formare de către o supernova din apropiere sau de vânturi stelare puternice de la un tip de stea masivă cunoscută drept stea Wolf-Rayet.

Autorii noului studiu, publicat la data de 16 august în jurnalul Nature Astronomy, au folosit observații pe mai multe lungimi de undă asupra regiunii de formare stelară din constelația Ofiucus, inclusiv noi date spectaculoase cu infraroșu, pentru a dezvălui interacțiunile dintre norii gazoși de formare stelară și radioizotopii produși într-un roi de stele tinere aflat în apropiere.

Cea mai probabilă sursă a radioizotopilor din norii de formare stelară

Descoperirile indică faptul că supernovele din roiul stelar sunt cea mai probabilă sursă a radioizotopilor de scurtă durată din norii de formare stelară, potrivit Phys.

„Sistemul Stelar a fost cel mai probabil format într-un nor molecular uriaș alături de un roi stelar, iar una sau mai multe supernove de la stele masive din acest roi au contaminat gazul care s-a transformat în Soare și sistemul său planetar. Deși acest scenariu a mai fost sugerat în trecut, noul studiu folosește observații pe mai multe lungimi de undă și o analiză sofisticată pentru a deduce măsurători cantitative ale posibilității modelului”, a explicat Douglas N. C. Lin, unul dintre autorii lucrării și profesor emerit de astronomie și astrofizică la Universitatea din California, Santa Cruz.

„Aceste observații reprezintă o adevărată provocare”

John Forbes, autor principal al studiului și cercetător la Centrul pentru Astrofizică Computațională de la Institutul Flatiron din New York, a spus că datele de la telescoapele spațiale cu raze gamma permit detectarea de raze gamma emise de radioizotopul Al-26. „Aceste observații reprezintă o adevărată provocare. Putem detecta radioizotopul cu încredere doar în două regiuni de formare stelară, iar cele mai bune date provin de la complexul Ofiucus”, a spus Forbes.

„Procesul de îmbogățire pe care îl vedem în Ofiucus este în conformitate cu ceea ce s-a întâmplat în timpul formării Sistemului Solar în urmă cu 5 miliarde de ani. Odată ce am văzut acest exemplu bun al procesului, am încercat să creăm un model al roiul stelar din apropiere care a produs radioizotopii pe care îi vedem astăzi în raze gamma”, a adăugat Forbes.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții

Astronomii au confirmat existența unei exoplanete solide în cel mai apropiat sistem solar

Meteoritul care este mai vechi decât întregul nostru sistem solar

Un sistem solar aflat la 12 ani-lumină găzduieşte o planetă care ar putea fi locuibilă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase