Home » Știință » Lista tulburărilor neurologice provocate de COVID-19

Lista tulburărilor neurologice provocate de COVID-19

Lista tulburărilor neurologice provocate de COVID-19
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.10.2021

Cercetătorii italieni au întocmit o listă a tulburărilor neurologice suferite de pacienții COVID-19, de la accident vascular cerebral la cefalee. Cea mai frecventă tulburare neurologică este alterarea combinată a simțului olfactiv și gustativ, urmată de confuzia mentală, pierderea atenției și a memoriei.

Începând cu primii pacienți din Wuhan și până în prezent, medicii din întreaga lume au constatat complicații neurologice multiple și adesea prelungite la cei afectați de COVID-19. Nu doar pierderea simțului mirosului și a gustului, unul dintre semnalele de alarmă și un simptom larg răspândit al infecției, ci și probleme mai grave: de la encefalopatie la accident vascular cerebral.

Studiul a fost prezentat la Congresul Mondial de Neurologie, din 3-7 octombrie, organizat de Federația Mondială de Neurologie în parteneriat cu Societatea Italiană de Neurologie, conform ANSA.

Au fost implicați 2500 de pacienți COVID-19, atât spitalizați, cât și tratați acasă.

Studiul arată că cea mai frecventă tulburare neurologică este alterarea combinată a simțului olfactiv și gustativ (la aproximativ 40% dintre pacienți). Durata acestui simptom este mai mare de o lună în 50% din cazuri și ajunge la peste 6 luni în 20% din cazuri.

Encefalopatia acută, o altă tulburare neurologică COVID-19

O a doua tulburare neurologică, frecventă (aproximativ 25% dintre pacienți), este encefalopatia acută, adică o stare de confuzie mentală, pierderea atenției și a memoriei, agitație și chiar alterarea stării de conștiență și comă. Această afecțiune are cauze multiple, începând cu o oxigenare cerebrală deficitară, dar în unele cazuri este legată de o inflamație cerebrală (encefalită).

Mulți pacienți neuro-COVID (aproximativ 20%) au suferit un accident vascular cerebral ischemic, fie concomitent, fie imediat după infecția cu COVID-19, dar legătura cauză-efect între infecția cu COVID-19 și accidentul vascular cerebral este încă dezbătută. Aproape toți acești pacienți au factori de risc vascular clasici, iar studiile sugerează că infecția a fost un factor declanșator al trombozei arteriale cerebrale.

Cefaleea asociată cu COVID-19 este frecventă și nu întotdeauna de scurtă durată. În aproximativ 50% din cazuri devine cronică și durează mai mult de 2 săptămâni, în timp ce în aproape 20% din cazuri durează mai mult de 3 luni.

Ceața cognitivă

Tulburările cognitive post-COVID-19 fac parte din „sindromul long-COVID” și au fost definite și ca „ceață cognitivă”.

Nu sunt rare (aproximativ 10% dintre pacienți), dar amploarea tulburării este aproape întotdeauna modestă (nu atinge criteriile unei „demențe”, ci doar ale unei tulburări neurologice ușoare) și cu o importantă componentă emoțională, dar și cognitivă, potrivit Mediafax. Durata medie este de aproximativ 3 luni și se rezolvă spontan în 6 luni în aproape toate cazurile.

Potrivit oamenilor de știință, principalele cauze ale tulburărilor neurologice sunt deficitul de oxigen cerebral, inflamația creierului sau tromboza arterelor și venelor cerebrale, toate acestea fiind posibile consecințe ale unei infecții cu COVID-19.

În cadrul Congresului, studiul Italian a fost comparat cu studii similare realizate de alte societăți neurologice europene.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase