Home » Știință » Persoanele care au trecut prin COVID pot suferi o reducere semnificativă a inteligenței – studiu

Persoanele care au trecut prin COVID pot suferi o reducere semnificativă a inteligenței – studiu

Persoanele care au trecut prin COVID pot suferi o reducere semnificativă a inteligenței – studiu
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 30.07.2021

Persoanele care au trecut prin infecția COVID-19 și s-au vindecat se pot confrunta cu o reducere semnificativă a inteligenței, potrivit unui studiu de amploare.

Cercetarea publicată în EClinicalMedicine se adaugă unei liste tot mai mari de îngrijorări cu privire la impactul pe termen lung al COVID-19 asupra corpului și creierului uman și sugerează că studii pe durate mari ar trebui să înceapă imediat pentru a evalua cât de grave ar putea fi efectele acestei infecții.

Desfășurat sub coordonarea Imperial College London, studiul a implicat 81.337 de persoane din Marea Britanie care au fost evaluate online ca parte a Great British Intelligence Test. Acesta este un test cognitiv validat clinic care implică o serie de provocări cerebrale, precum și un chestionar de completat.

Dintre cele 81.337 de persoane, unele avuseseră infecția COVID-19 (confirmată prin teste), însă nu au fost spitalizați, iar alți indivizi au fost spitalizați cu o formă gravă a bolii. Rezultatele au urmărit evaluarea capacității lor cognitive, care a fost apoi comparată cu eșantionul general pentru a identifica orice efecte persistente ale infecției COVID-19.

Deficiențe cognitive mai mari la persoanele care au stat în spital pentru COVID-19

După analizarea anumitor factori, printre care vârsta, sexul, educația sau limba maternă, cercetătorii au descoperit deficiențe cognitive la cei care avuseseră anterior COVID-19. Cei cu simptome respiratorii au obținut un scor mai slab la test decât cei care nu au avut probleme respiratorii, totodată a existat o creștere semnificativă a deficiențelor cognitive în rândul celor spitalizați.

Deși pot exista o serie de cauze pentru aceste rezultate, cercetătorii au analizat în detaliu posibilii factori de confuzie, inclusiv condiții preexistente și orice simptome COVID-19 care persistau și au constatat că, indiferent de acești factori, rezultatele erau relativ aceleași.

„Nu este vorba doar de COVID-ul lung, studiul compară oamenii care au avut boala cu cei care nu au avut-o, indiferent de simptomele din prezent. Majoritatea persoanelor care avuseseră COVID au raportat că s-au vindecat, însă aproximativ 25% încă raportau simptome (COVID lung), a explicat rezultatele profesorul Christina Pagel, director din cadrul University College London.

„Deficiențele cognitive au rămas indiferent chiar dacă mai aveau sau nu simptome și nu au depins nici de durata de timp care a trecyt de când au avut infecția. Acest lucru pare să sugereze că este un efect de lungă durată. De asemenea, nu depinde de problemele de sănătate preexistente”, a mai spus ea, citată de IFL Science.

Probleme cognitive mai mari decât în cazul pacienților cu AVC

Totodată, problemele cognitive nu sunt minore, cei care au avut nevoie de ventilație mecanică aveau un deficit de 0,47, iar cei care nu au avut nevoie de aparat aveau un deficit de 0,27. Spre comparație, în rândul pacienților cu AVC media deficitului cognitiv a fost de 0,24, iar la persoanele cu probleme de învățare s-a înregistrat un scor de 0,38. Cu cât deficitul este mai mare, cu atât pacientul are mai multe probleme cognitive.

Cele mai pronunțate probleme la pacienții cu COVID-19 au fost cele de raționament, rezolvare a problemelor, planificare spațială și detectarea țintelor, în conformitate cu rapoartele anterioare de „ceață cerebrală”.

Precum în cazul oricăror studii bazate pe auto-raportare, interpretarea rezultatelor trebuie efectuată cu prudență. Cu toate acestea, studiul pare să evidențieze un impact semnificativ și de durată al COVID-19 în rândul pacienților de toate vârstele, iar cei cu COVID lung ar trebui investigați atent.

Vă recomandăm să citiți și:

Anunțul lui Fauci: Mergem în direcția greșită în ce privește COVID-19

Gafă a ministrului britanic al Sănătății. „Nu cedați în fața COVID”. Ce a făcut apoi

Un studiu arată că oamenii cu boli psihice prezintă un risc mai mare pentru formele severe de COVID-19

Un studiu arată că exerciţiile fizice fac vaccinurile împotriva COVID-19 mai eficiente

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase