Home » Știință » Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer

Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer

Publicat: 17.10.2021
Două trăsături de personalitate sunt legate de semnele distinctive ale bolii Alzheimer
Credit foto: Shutterstock

Noile cercetări de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida au descoperit că modificările creierului asociate cu boala Alzheimer sunt adesea vizibile, devreme, la persoanele cu trăsături de personalitate asociate cu această afecțiune

Studiul s-a axat pe două caracteristici ale riscul de demență: nevrotismul, care implică o predispoziție pentru emoții negative și conștiinciozitatea, care implică tendința de a fi atent, organizat, orientat spre obiective și responsabil, notează Science Daily.

„În acest studiu analizăm neuropatologia, adică leziunile din creier care ne spun despre schimbarea patologică de bază. Această cercetare arată că înainte de demența, personalitatea prezice acumularea de patologie asociată cu demența”, a explicat Antonio Terracciano, profesor de geriatrie la Colegiul de Medicină.

Descoperirile combină datele din Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) și lucrările publicate anterior într-o meta-analiză care a rezumat 12 studii privind personalitatea și neuropatologia Alzheimer. Studiile combinate au inclus mai mult de 3.000 de participanți.

Personalitatea poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer

Cercetătorii au descoperit mai multe depozite de amiloid și proteine responsabile pentru plăcile și încurcăturile (ghemurile) care caracterizează boala Alzheimer, la participanții care au obținut un scor mai mare pentru nevrotism și mai scăzut pentru conștiinciozitate.

Descoperirile sugerează că personalitatea poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer și a altor boli neurologice, prin întârzierea sau prevenirea apariției neuropatologiei pentru cei mai puternici din punct de vedere al conștiinciozității și pentru cei nevrotici.

O astfel de protecție împotriva neuropatologiei poate proveni din modul în care oamenii își  controlează emoțiile și comportamentele. De exemplu, cercetările din trecut au arătat că nevrotismul scăzut ajută la gestionarea stresului și reduce riscul apariției unor tulburări comune de sănătate mintală. În mod similar, conștiinciozitatea ridicată este legată de un stil de viață sănătos, cum ar fi activitatea fizică”, a spus Terracciano.

BLSA este un studiu științific privind îmbătrânirea umană efectuat de Institutul Național de Îmbătrânire (NIA), parte a Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), care a început în 1958. Personalitatea a fost măsurată folosind un test de personalitate cu cinci factori, cel mai frecvent instrument de evaluare a personalității. La momentul înscrierii, niciun pacient nu suferea de demență sau de alte afecțiuni medicale severe.

Citește și:

Viermii au arătat legătura dintre vitamina B12 și boala Alzheimer

Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer

Un nou algoritm poate identifica indicatori ai bolii Alzheimer cu o acuratețe de peste 99%

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase