Home » Știință » Doi astronomi, soț și soție, schimbă tot ce credeam că știm despre evoluția galaxiilor

Doi astronomi, soț și soție, schimbă tot ce credeam că știm despre evoluția galaxiilor

Doi astronomi, soț și soție, schimbă tot ce credeam că știm despre evoluția galaxiilor
Credit foto: dr. Rupali Chandar, profesor de astronomie la Universitatea din Toledo
Publicat: 28.11.2021

Doi astronomi, soț și soție, de la Universitatea din Toledo și-au unit forțele pentru prima dată în carierele lor științifice și au dezvoltat o nouă metodă pentru a schimba tot ce credeam că știm despre istoria galaxiilor.

Astronomii au folosit Telescopul Spațial Hubble al NASA pentru a studia o galaxie aflată la 500 milioane de ani-lumină depărtare, numită S12, care arată ca „o meduză” cu o sumedenie de stele care curg dintr-o regiune a sa.

Deși galaxiile spiralate, precum Calea Lactee, au continuat să formeze stele cu o viteză destul de stabilă, galaxiile de tipul S12 (numite „post-starbust”) au trecut printr-un episod intens de formare stelară cândva în ultima jumătate de miliard de ani, iar după aceea s-au oprit.

Cercetările publicate în jurnalul Astrophysical Journal subliniază noua metodă dezvoltată de astronomi pentru a stabili istoria de formare stelară a unei astfel de galaxii folosind populația roiului său. Strategia folosește estimările de vârstă și masă a roiurilor stelare pentru a stabili forța și viteza episodului care a împiedicat formarea mai multor stele în galaxie.

Galaxia S12 a trecut prin două perioade intense de formare stelară

Cu ajutorul acestei metode, astronomii au descoperit că galaxia S12 a trecut prin două perioade intense de formare stelară înainte să se oprească să mai formeze stele, nu doar unul.

„Galaxiile post-starburst reprezintă o fază din evoluția galaxiilor care este destul de rară astăzi. Noi credem că aproape jumătate dintre toate galaxiile au trecut prin această etapă la un anumit moment din viața lor. Până acum, istoriile lor de formare stelară au fost stabilite aproape exclusiv de pe urma luminii lor stelare”, a explicat dr. J.D. Smith, director al Centrului Ritter de Cercetare în Astrofizică de la Universitatea din Toledo și profesor de astronomie.

Smith studiază astfel de galaxii de mai bine de un deceniu, iar soția sa, dr. Rupali Chandar, profesor de astronomie, studiază roiurile stelare din galaxii care sunt de obicei de trei sau patru ori mai apropiate decât cele din datele lui Smith.

„Roiurile sunt ca fosilele și pot fi detectate doar cu ajutorul lui Hubble”

„Roiurile sunt ca fosilele. Acestea pot fi datate și ne pot oferi indicii despre istoria galaxiilor. Roiurile pot fi detectate în aceste galaxii doar cu ajutorul lui Hubble. Niciun roi nu va fi detectat vreodată cu telescoapele de la sol”, a precizat Chandar.

Astronomii au folosit opt galaxii din apropiere pentru a dezvolta noua metodă, care ar putea fi aplicată pentru a stabili istoria de formare stelară recentă pentru numeroase sisteme „post-starburst”.

Cercetătorii au aplicat această strategie la S12, prescurtare de la SDSS 623-52051-207, după ce galaxia a fost descoperită și clasificată în cadrul proiectului Sloan Digitized Sky Survey (SDSS).

„Are una dintre cele mai crescute rate de formare stelară din toate galaxiile pe care le-am studiat vreodată. S12 este cea mai îndepărtată galaxie la care am lucrat eu până acum”, a spus Chandar.

Istoria neobișnuită a galaxiei S12, chiar mai complicată decât au crezut astronomii

Studiul celor doi sugerează că formarea stelară din galaxia S12 s-a încheiat în urmă cu 70 de milioane de ani, după un episod scurt dar intens în care s-au format cele mai masive roiuri cunoscute de omenire. Metoda a dezvăluit și un episod mai timpuriu de formare stelară care nu a fost detectat cu tehnicile anterioare.

„Aceste rezultate sugerează că istoria neobișnuită a galaxiei S12 ar putea fi chiar mai complicată decât am crezut, cu multiple evenimente majore care au dus la oprirea procesului de formare stelară”, au subliniat astronomii.

Chandar și Smith sunt doi dintre cei patru astronomi de la Universitatea din Toledo care coordonează unele dintre primele proiecte pentru James Webb, noul telescop spațial de la NASA așteptat să fie lansat în decembrie.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Galaxia Andromeda ascunde o formă ciudată în centrul său, iar astronomii au aflat în sfârșit ce este

Astronomii au descoperit apă într-o galaxie îndepărtată de la începuturile Universului

Un obiect cosmic misterios continuă să explodeze, iar astronomii nu știu de ce

Astronomii au găsit dovezi ale unei planete extragalactice. „Suntem copleșiți de această descoperire”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase