Home » Știință » Astronomii au găsit dovezi ale unei planete extragalactice. „Suntem copleșiți de această descoperire”

Astronomii au găsit dovezi ale unei planete extragalactice. „Suntem copleșiți de această descoperire”

Astronomii au găsit dovezi ale unei planete extragalactice. „Suntem copleșiți de această descoperire”
Galaxia Volburei (cunoscută și ca Messier 51 sau M51). Credit foto: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI), Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
Publicat: 27.10.2021

Într-o galaxie aflată la 31 milioane de ani-lumină depărtare, astronomii cred că au descoperit dovezi ale unei planete.

După cercetări amănunțite și analizarea a mii de semnale, o echipă coordonată de Rosanne Di Stefano de la Centrul Harvard & Smithsonian pentru Astrofizică a concluzionat că o schimbare uriașă a luminii cu raze X din galaxia Volburei (cunoscută și ca Messier 51 sau M51) este cel mai bine explicată printr-o planetă extragalactică.

Cercetătorii au numit această exoplanetă M51-ULS-1b, iar descoperirea sa ar putea schimba modul în care omenirea caută planete în afara Sistemului Solar, în galaxia Calea Lactee și mai departe.

O exoplanetă de mărimea lui Saturn, care orbitează un tip de stea binară

„Ne simțim privilegiați să putem contribui la aceste cercetări”, a spus Di Stefano, citată de Science Alert.

„Cercetările demonstrează o nouă metodă care poate fi folosită de comunitate pentru a găsi noi planete atât în Calea Lactee cât și în alte galaxii. Suntem copleșiți de această descoperire”, a adăugat Di Stefano.

În cele din urmă, oamenii de știință au concluzionat că cea mai bună explicație pentru datele colectate este o exoplanetă de mărimea lui Saturn, care orbitează un tip de stea binară numit „X-ray binary”, de la o distanță de câteva zeci de unități astronomice.

„Căutarea de exoplanete a devenit acum mult mai realistă și practică”

Este puțin probabil ca exoplaneta să fie confirmată. O confirmare necesită de obicei numeroase modificări ale luminozității la intervale regulate, iar la distanța sa orbitală, M51-ULS-1b are nevoie de prea mult timp pentru a-și orbita stelele. Însă, Di Stefano a spus că toate datele disponibile sunt în concordanță cu ceea ce am observa la exoplanetă.

„Aceste cercetări demonstrează o nouă metodă cu potențialul de a descoperi planete într-o varietate de sisteme care găzduiesc surse de raze X. Având în vedere faptul că sursele luminoase de raze X pot fi detectate în galaxii externe, căutarea de exoplanete a devenit acum mult mai realistă și practică”, au mai precizat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiunea Lucy care va studia asteroizii troieni ai planetei Jupiter, lansată astăzi

O ciupercă ar putea fi vinovată pentru lipsa amoniacului din atmosfera planetelor Uranus și Neptun

Atmosfera lui Pluto dispare. Telescoapele de pe Terra dezvăluie ce se întâmplă cu planeta pitică

O planetă extrem de rară care orbitează trei sori în același timp, descoperită în constelația Orion

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase