NASA va trimite o sondă pe Lună în 2024 pentru a studia enigmaticele vârtejuri lunare

28 11. 2021, 20:00

NASA va trimite o navă spațială pe suprafața lunară pentru a explora „una dintre cele mai enigmatice și distinctive trăsături naturale ale Lunii”.

Agenția spațială americană a oferit un nou contract companiei private Intuitive Machines pentru a trimite sonda sa Nova-C pe Lună, ca parte din misiunea IM0-3, care este programată pentru anul 2024.

Sonda va încerca să ajungă în Reiner Gamma, un misterios vârtej lunar. Așadar, speranța este că misiunea va extinde înțelegerea noastră privind satelitul natural al Pământului.

Nu știm foarte multe despre aceste vârtejuri, cum se formează și ce legătură ar putea avea cu câmpul magnetic al Lunii.

Oamenii de știință au crezut că vârtejurile erau cratere

Până în anul 1996, oamenii de știință credeau că vârtejurile erau cratere. Însă. nava spațială Lunar Orbiter II de la NASA s-a apropiat suficient de mult pentru a concluziona că nu sunt cratere, spre nedumerirea cercetătorilor. În 1972, oamenii de știință au descoperit că vârtejurile erau magnetizate, unul de pe o parte Lunii cauzând în mod misterios alte vârtejuri să se formeze pe partea opusă a satelitului.

„Această misiune pe Lună va ajuta SUA să-și extindă capabilitățile și să afle mai multe despre această regiune interesantă. Observarea vârtejurilor lunare ne poate oferi informații despre radiațiile Lunii și cum să îi gestionăm efectele”, a explicat Thomas Zurbuchen, administrator asociat pentru Directoratul de Misiuni Științifice al NASA.

Vârtejurile lunare rămân un mister

Înțelegerea nivelurilor de radiație de pe Lună este crucială pentru planurile NASA de a stabili o prezență sustenabilă pe suprafața lunară, potrivit Futurism.

Misiunea IMO-3 va trimite o încărcătură de peste 90 kilograme în regiunea Reiner Gamma, inclusiv echipamente pentru măsurarea câmpului magnetic al Lunii. O flotă de roboți mai mici va fi adusă la bordul sondei pentru a crea o hartă 3D a mediului din jur.

Vârtejurile lunare rămân un mister. Studierea acestora ar putea dezvălui indicii importante despre câmpul magnetic al Lunii și cum ar putea să ne protejăm de vânturile solare puternice care lovesc suprafața satelitului nostru odată ce ajungem acolo.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Curiosity al NASA a găsit molecule organice nedescoperite până acum pe Marte

Astronauții din programul Artemis al NASA nu vor ateriza pe Lună înainte de 2025

NASA spune că trebuie să stabilim ce se va întâmpla atunci când descoperim viața dincolo de Pământ

NASA imploră alte companii să producă o versiune mai ieftină a rachetei Space Launch System