Home » Știință » NASA spune că trebuie să stabilim ce se va întâmpla atunci când descoperim viața dincolo de Pământ

NASA spune că trebuie să stabilim ce se va întâmpla atunci când descoperim viața dincolo de Pământ

NASA spune că trebuie să stabilim ce se va întâmpla atunci când descoperim viața dincolo de Pământ
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.11.2021

Chiar dacă nu am găsit dovezi ale vieții extraterestre până acum, asta nu înseamnă că nu ar trebui să fim pregătiți pentru acel moment. Mulți oameni de știință cred că viața extraterestră este o posibilitate, dacă nu chiar și o probabilitate clară.

Astfel, cercetătorii de la NASA au explicat recent argumentele pentru care ar trebui să stabilim un cadru pentru raportarea dovezilor vieții extraterestre.

„Generația noastră ar putea fi, în mod realist, cea care descoperă dovezi ale vieții dincolo de Pământ. Odată cu acest privilegiu vine și o responsabilitate”, a scris echipa de la NASA.

Găsirea vieții extraterestre, un proces îndelungat de investigare

Cel mai probabil, găsirea vieții extraterestre va fi un proces îndelungat de investigare și descoperire științifică. Așadar, cu cât va fi înțeles acest aspect mai devreme de toată lumea, cu atât mai bine.

„Istoria cuprinde multe afirmații despre detectarea vieții care ulterior s-au dovedit a fi incorecte sau ambigue atunci când au fost luate în considerare în termeni exclusiv binari”, au explicat cercetătorii.

În contextul detectărilor astrobiologice ale vieții, NASA este de părere că am putea folosi un analog: o scară pentru măsurarea „încrederii în detecția vieții” (CoLD), cu cele mai scăzute niveluri concentrându-se pe identificarea inițială a potențialelor biosemnături, iar nivelurile mai mari concepute pentru măsurători mai specifice și certe ale subiectului, potrivit Science Alert.

„Impasurile sunt de așteptat și reprezintă o parte productivă din procesul științific”

O astfel de scară nuanțată, pentru urmărirea potențialelor detectări de viață în raport cu o serie de repere obiective și solicitante, ar ajuta la plasarea tuturor presupuselor biosemnături într-un context standardizat, ajutând comunitatea științifică (și publicul larg) să interpreteze orice descoperiri noi pe care oamenii de știință le-ar anunța.

„Stabilirea celor mai bune practici pentru comunicarea în privința detectării vieții poate permite stabilirea unor așteptări rezonabile în primele etape ale unui demers extrem de provocator, poate acorda valoare pașilor parcurși și poate crește încrederea publicului prin clarificarea faptului că impasurile sunt de așteptat și reprezintă o parte potențial productivă din procesul științific”, au mai scris cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a finalizat instalarea rachetei care va duce astronauți pe Lună în cadrul misiunilor Artemis

Roverul Perseverance al NASA a confirmat că Marte a găzduit cândva un lac imens în Craterul Jezero

Critici voalate pentru Boeing, din partea NASA. Naveta spațială Starliner creează mari probleme agenției

Marea Pată Roșie de pe Jupiter trece printr-o schimbare. Ce spun cercetătorii de la NASA?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase