Home » Știință » NASA imploră alte companii să producă o versiune mai ieftină a rachetei Space Launch System

NASA imploră alte companii să producă o versiune mai ieftină a rachetei Space Launch System

Publicat: 31.10.2021

După ce a cheltuit zeci de miliarde dolari pentru dezvoltarea Space Launch System (SLS), NASA apelează acum la industria privată pentru a menține sistemul pe linia de plutire.

În cadrul unei solicitări, NASA sugerează că un singur contractor ar putea prelua producția, dreptul de proprietate și operațiunile, iar în același timp pregătind terenul pentru concesionarea sistemului la alți contractori.

NASA propune să rămână un „chiriaș de bază” al SLS, folosind sistemul pentru misiuni spațiale cu echipaj cel puțin o dată pe an. Așadar, cu alte cuvinte, NASA se angajează să folosească sistemul de lansare problematic pe termen lung odată ce ajunge în mâinile unui contractor.

De ce nu a construit NASA o rachetă mai ieftină și mai practică de la bun început?

De asemenea, NASA mai sugerează că acel contractor ar produce racheta la jumătate de preț sau chiar mai puțin, în comparație cu „actualele costuri de referință pentru fiecare zbor”, fapt care, deși este un obiectiv lăudabil, ridică semne de întrebare despre motivul pentru care NASA nu a construit o rachetă mai ieftină și mai practică de la bun început.

Racheta a costat peste 30 de miliarde dolari și a necesitat mai mult de un deceniu pentru dezvoltare, scrie Futurism.

Totodată, sistemul SLS reprezintă un mod extrem de costisitor de a trimite astronauți pe Lună. Potrivit estimărilor de buget din 2019, fiecare lansare ar costa peste 2 miliarde dolari.

Space Launch System (SLS) este complet dispensabil

Spre deosebire de sistemul de lansare Starship dezvoltat de SpaceX, SLS este complet dispensabil, ceea ce înseamnă că nicio componentă nu va fi refolosită vreodată.

Aceasta nu ar fi prima oară când NASA încearcă să scape de sistemul de lansare. În anii 1990, agenția americană a consolidat operațiunile Space Shuttle sub United Space Alliance, un singur contractor.

Încearcă NASA să găsească o cale de a asigura un viitor pentru racheta sa extrem de scumpă? Pentru mulți, industria a depășit deja etapa rachetelor scumpe și dispensabile. Însă, având în vedere relațiile existente ale agenției și bugetul guvernamental anual, un contractor se va arăta interesat mai devreme sau mai târziu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Hubble al NASA are o nouă problemă în spațiu și a intrat în modul de siguranță

NASA a finalizat instalarea rachetei care va duce astronauți pe Lună în cadrul misiunilor Artemis

Cocluziile NASA: „Lipiciul” înghețat poate controla ritmul de rupere a raftului de gheață din Antarctica

Roverul Perseverance al NASA a confirmat că Marte a găzduit cândva un lac imens în Craterul Jezero

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase