Home » Știință » Vehiculul hipersonic al Chinei poate „parca” pe orbită, avertizează un oficial al US Space Force

Vehiculul hipersonic al Chinei poate „parca” pe orbită, avertizează un oficial al US Space Force

Vehiculul hipersonic al Chinei poate „parca” pe orbită, avertizează un oficial al US Space Force
Foto: Shutterstock
Publicat: 05.12.2021

Un ofițer al United States Space Force, generalul locotenent Chance Saltzman, a declarat că vehiculul hipersonic al Chinei este un dispozitiv orbital și poate rămâne în spațiu pentru o perioadă prelungită de timp.

Potrivit relatării Financial Times (FT) din 16 octombrie, China a testat un vehicul hipersonic care a tras o rachetă care a depășit viteza sunetului de cel puțin cinci ori, citează Interesting Engineering.

Recent, la un eveniment online găzduit de Air Force Association’s Mitchell Institute, Saltzman a făcut câteva declarații despre vehiculul hipersonic al Chinei. El a spus că cuvintele folosite despre vehiculul suborbital sunt importante pentru a înțelege despre ce este vorba în discuție.

Planorul chinez depășește Mach 5

Termenul hipersonic definește viteze peste Mach 5, de cinci ori viteza sunetului. Suborbital definește obiectele care pot ajunge în spațiu, dar nu intră pe orbită în jurul Pământului.

Saltzman a spus: „Acesta este un sistem categoric diferit, deoarece o orbită fracțională este diferită de cea suborbitală. O orbită fracțională înseamnă că poate rămâne pe orbită atâta timp cât stabilește utilizatorul și iese de pe orbită ca parte a traiectoriei de zbor.”

O orbită fracțională a fost definită de serviciile de informații din SUA ca obiecte care ajung pe orbită și revin pe Pământ înainte de a înconjura planeta.

Definiția comună a Sistemelor de Bombardare Orbitală Fracțională (FOBS), vehiculul hipersonic al Chinei fiind un exemplu, definește obiecte care pot face rotații complete sau mai multe în jurul globului. Saltzman sugerează că sistemul chinezesc este conceput pentru a petrece ceva timp în spațiu.

Definiția lui Saltzman este în conformitate cu comentariile generalului John Hyten, acum pensionat, al Air Force. El a spus: „A făcut înconjurul lumii, a lăsat un planor hipersonic care a zburat până în China, care a afectat o țintă din China”.

Vehiculul hipersonic al Chinei, „mascat” din vorbe într-o simplă navă spațială

În ciuda a tot ceea ce s-a spus până acum despre sistemul Chinei, că țara folosește un fel de planor hipersonic capabil de mare viteză și care are un anumit grad de manevrabilitate, China neagă afirmațiile.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a negat declarațiile, susținând că China a tras o rachetă dintr-un vehicul hipersonic.

Potrivit transcripției oficiale, Zhao a refuzat declarațiile care pretindeau că obiectul este o rachetă și a spus: „După înțelegerea noastră, acesta a fost un test de rutină al unui vehicul spațial pentru a verifica tehnologia reutilizării navei spațiale”.

„După ce se despart de vehiculul spațial înainte de întoarcerea acestuia, dispozitivele de susținere vor arde atunci când acesta cade în atmosferă, iar resturile vor cădea în mare. Nu este o rachetă, ci un vehicul spațial”, a completat Zhao.

Corporația de stat China Aerospace Science and Technology (CASC) a anunțat că o demonstrație de reutilizare suborbitală a fost realizată pe 6 iulie 2001.

Corporația nu a dezvăluit modul în care vehiculul respectiv și-a luat zborul, dar a spus că testul a fost efectuat de la Centrul de lansare a satelitului Jiuquan din regiunea Mongoliei Interioare din China.

Vă recomandăm să citiți și:

Microbii ar putea produce combustibilul de rachete necesar pentru întoarcerea de pe Marte

Strălucire misterioasă deasupra Europei, observată de astronauții Stației Spațiale Internaționale

Rusia a trimis un nou modul științific către Stația Spațială Internațională. Lansarea ar fi trebuit să aibă loc în 2007

Gunoiul spațial face cerul nopții mult mai luminos și creează probleme reale pentru astronauți

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase