Home » Știință » Strălucire misterioasă deasupra Europei, observată de astronauții Stației Spațiale Internaționale

Strălucire misterioasă deasupra Europei, observată de astronauții Stației Spațiale Internaționale

Strălucire misterioasă deasupra Europei, observată de astronauții Stației Spațiale Internaționale
Credit foto: ESA/NASA–Thomas Pesquet
Publicat: 12.10.2021

Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) au observat o strălucire albăstruie misterioasă deasupra Europei la începutul lunii septembrie.

Strălucirea a fost, de fapt, „un eveniment luminos tranzitoriu”, potrivit explicațiilor astronautului francez Thomas Pesquet, cel care a surprins imaginile inedite.

Acesta este un fenomen care are loc atunci când apar fulgere în atmosfera superioară a Pământului, la altitudini mai mari decât în mod normal.

Un eveniment foarte rar

„Evenimentele luminoase tranzitorii” mai sunt numite „fulgere ionosferice” sau „fulgere în atmosfera superioară”. Cercetătorii folosesc acești termeni pentru a face referire la o familie de fenomene electrice de scurtă durată care apar la altitudini mai mari decât fulgerele normale sau norii de furtună.

Credit foto: ESA/NASA–Thomas Pesquet

„Acesta este un eveniment foarte rar și avem chiar o instituție în afara laboratorului Columbus din Europa dedicată observării acestor pulsuri de lumină. Stația Spațială Internațională este extrem de bine pregătită pentru astfel de observații pentru că zboară deasupra ecuatorului, acolo unde apar de obicei mai multe furtuni cu descărcări electrice”, a precizat astronautul Thomas Pesquet.

Unul dintre beneficiile vieții la bordul Stației Spațiale Internaționale

Unul dintre beneficiile vieții la bordul Stației Spațiale este abilitatea de a studia evenimente atmosferice care de altfel nu ar putea fi observate de pe Terra. Aceste evenimente, având uneori denumiri inspirate din basme, ar putea avea un impact și asupra climei.

„Un aspect fascinant este că, în urmă cu doar câteva decenii, aceste evenimente luminoase tranzitorii erau observate doar de piloți, iar oamenii de știință nu erau convinși de existența lor. Câțiva ani mai târziu, putem confirma că aceste lumini există cu adevărat și ar putea chiar să influențeze clima”, a adăugat Pesquet.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alarmă pe ISS. Astronauții, treziți din cauza fumului dintr-un modul rusesc

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională, alarmați de incendiile de vegetație de pe Pământ

Imagini care te lasă fără cuvinte. Aurorele sau luminile polare, văzute de pe Stația Spațială Internațională

Imagini care-ți taie răsuflarea. Jocul fascinant dintre stele și luminile orașelor de pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase