Home » Știință » Rezerve ascunse de apă detectate în cel mai grandios canion din Sistemul Solar

Rezerve ascunse de apă detectate în cel mai grandios canion din Sistemul Solar

Publicat: 17.12.2021
Rezerve ascunse de apă detectate în cel mai grandios canion din Sistemul Solar
Candor Chasma, o vale din partea nordică a sistemului Valles Marineris. Credit foto: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Un sistem vast de canioane care formează o cicatrice dramatică pe fața planetei Marte ar putea găzdui rezerve ascunse de apă.

O cantitate neobișnuit de ridicată de hidrogen a fost detectată în inima celor 4.000 de kilometri de canioane cunoscute drept Valles Marineris, sau Marele Canion al planetei Marte. Știm asta mulțumită noilor date de la instrumentul FREND al ESA-Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter.

Descoperirea sugerează că, la adâncimi de până la 1 metru sub suprafață, solul din regiune este bogat în apă, fie sub formă de minerale sau apă înghețată, astfel oferind o nouă cale pentru localizarea materialului prețios în această lume aparent extrem de aridă.

„Până la 40% din materialul din apropiere de suprafață pare să fie apă”

„FREND a dezvăluit o zonă cu o cantitate neobișnuit de mare de hidrogen în sistemul de canioane colosal Valles Marineris. Presupunând că hidrogenul este legat în molecule de apă, până la 40% din materialul din apropiere de suprafață în această regiune pare să fie apă”, a explicat fizicianul Igor Mitrofanov de la Institutul de Cercetare Spațială al Academiei de Științe din Rusia.

Știm că există apă pe Marte. O putem vedea, la polii planetei, sub formă de gheață. Acolo pare să fie cea mai mare parte din apă. La ecuator, condițiile sunt prea calde pentru ca gheața să se formeze la suprafață. Este posibil ca apa să fie găsită sub suprafață, însă cercetările anterioare au găsit-o doar la latitudini mari, potrivit Science Alert.

Tocmai aici intervine, FREND, sau Fine Resolution Epithermal Neutron Detector. În loc să cartografieze lumina la suprafața Planetei Roșii, FREND detectează neutronii. Asta îi permite să vadă conținutul de hidrogen din solul marțian până la 1 metru sub suprafață.

„Neutronii sunt produși atunci când particulele extrem de energetice cunoscute drept raze cosmice galactice lovesc Marte. Solurile mai aride emit mai mulți neutroni decât cele umede, astfel că putem deduce cât de multă apă se află în sol prin observarea neutronilor produși”, a precizat fizicianul Alexey Malakhov.

„Noi am descoperit că o parte centrală din Valles Marineris este bogată în apă”

„Noi am descoperit că o parte centrală din Valles Marineris este bogată în apă, mult mai multă apă decât ne-am fi așteptat. Asta se aseamănă cu regiunile de permafrost ale Pământului, acolo unde apa sub formă de gheață există în permanență sub solul uscat din cauza temperaturilor scăzute în mod constant”, a adăugat Malakhov.

Regiunea bogată în hidrogen este de dimensiunea Țărilor de Jos și se suprapune cu Candor Chasma, unul dintre cele mai mari canioane din sistemul Valles Marineris. În această regiune marțiană, mineralele conțin de obicei foarte puțină apă, astfel că cercetătorii cred că substanța există cel mai probabil sub formă de apă înghețată sub suprafață.

Însă, modul în care apa ar putea exista acolo este un mister. Condițiile de presiune și temperatură la ecuatorul marțian ar trebui să împiedice formarea unor astfel de rezerve de apă. Ar putea fi vorba despre o combinație necunoscută de condiții geomorfologice în Valles Marineris, cum ar fi depozite izolate de ceva timp sau unghiul și orientarea pantelor abrupte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roci formate în peste 1 miliard de ani au dispărut din Marele Canion. Geologii ar fi găsit o explicație

Cel mai grandios canion din Sistemul Solar, dezvăluit de noi imagini uimitoare. Cum se compară cu Marele Canion al nostru

Ultimul zbor al lui Ingenuity pe Marte va fi un moment extrem de emoționant pentru cercetătorii de la NASA

Frumusețea peisajului de pe Marte, surprinsă în noi imagini făcute de roverul Curiosity al NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase