Home » Știință » Frumusețea peisajului de pe Marte, surprinsă în noi imagini făcute de roverul Curiosity al NASA

Frumusețea peisajului de pe Marte, surprinsă în noi imagini făcute de roverul Curiosity al NASA

Frumusețea peisajului de pe Marte, surprinsă în noi imagini făcute de roverul Curiosity al NASA
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 01.12.2021

Mare parte din oamenii care trăiesc azi nu vor ajunge niciodată pe Marte. Poate că este mai bine așa pentru că Planeta Roșie poate fi extrem de neprietenoasă. Totuși, asta nu înseamnă că nu putem visa că într-o bună zi vom păși pe sol extraterestru și vom privi orizonturile incredibile ale altor lumi.

Din fericire pentru noi, până atunci, putem admira astfel de priveliști cu ajutorul roverelor trimise pe Marte. Noi imagini din această lume prăfuită și roșiatică, surprinse de roverul Curiosity al NASA, reușesc să fascineze din nou.

„Roverul Curiosity al NASA a surprins imagini remarcabile de pe Mount Sharp. Echipa Curiosity a fost atât de inspirată de frumusețea peisajului încât a decis să combine două versiuni ale imaginilor alb-negru din două momente diferite ale zilei și a adăugat culori pentru a crea o carte poștală rară cu Planeta Roșie”, arată un anunț al cercetătorilor de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA.

„O carte poștală rară cu Planeta Roșie”

Imaginile au fost surprinse la data de 16 noiembrie, atunci când roverul Curiosity și-a finalizat cea mai recentă cursă. De fiecare dată când face un popas, roverul surprinde imagini panoramice cu împrejurimile sale.

Nuanța de albastru reprezintă lumina dimineții, oranjul reprezintă după-amiaza, iar acolo unde cele două scene au fost combinate, oamenii de știință au atribuit o nuanță de verde imaginii.

În dreapta imaginii este formațiunea Muntele Rafael Navarro, numită astfel după unul dintre oamenii de știință din cadrul misiunii Curiosity care a ajutat la identificarea compușilor organici de pe Marte. Din păcate, Rafael Navarro a murit în acest an.

Curiosity, unul dintre cele două rovere trimise de NASA pe Marte

Curiosity este unul dintre cele două rovere trimise de NASA pe Marte, acesta ajungând pe Planeta Roșie în august 2012. Succesorul său, Perseverance sau Percy, a ajuns pe Marte la începutul acestui an.

Roverul Curiosity a primit misiunea de a explora Craterul Gale pentru ca cercetătorii să înțeleagă mai bine clima și geologia planetei, atât din prezent cât și din trecut. De asemenea, Curiosity caută și dovezi ale vieții antice.

Deși misiunea originală a lui Curiosity fusese stabilită doar pentru doi ani, aceasta a fost extinsă și roverul încă rezistă. Cele două rovere explorează regiuni diferite de pe Planeta Roșie, iar observațiile lor continuă să îmbunătățească înțelegerea acestei planete atât de similară, dar totuși atât de diferită, cu Pământul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a observat „ceva ce nu a mai văzut nimeni” în rocile de pe Marte

Roverul Curiosity al NASA a găsit molecule organice nedescoperite până acum pe Marte

Microbii ar putea produce combustibilul de rachete necesar pentru întoarcerea de pe Marte

Un nou reactor poate converti aerul marțian în combustibil pentru rachete. „Ca și cum am avea o benzinărie pe Marte”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase