Home » Știință » Prima injecție cu acțiune prelungită pentru prevenirea HIV a fost aprobată de FDA

Prima injecție cu acțiune prelungită pentru prevenirea HIV a fost aprobată de FDA

Prima injecție cu acțiune prelungită pentru prevenirea HIV a fost aprobată de FDA
Foto: Shutterstock
Publicat: 25.12.2021

Noul medicament, Apretude, este o alternativă la pastilele zilnice pentru prevenirea HIV.

Primul medicament injectabil din lume care reduce riscul de infectare cu HIV a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA), a anunțat agenția în data de 20 decembrie, scrie Live Science.

Medicamentul injectabil, numit Apretude sau „cabotegravir suspensie injectabilă cu eliberare prelungită”, oferă o alternativă la pastilele zilnice pentru prevenirea HIV, cum ar fi Truvada și Descovy.

Care este dezavantajul medicamentelor existente

Aceste pastile sunt eficiente cu până la 99% în prevenirea transmiterii sexuale a HIV, dar trebuie luate în fiecare zi pentru a fi atât de eficiente, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Prin contrast, pentru a începe tratamentul cu Apretude, oamenii primesc inițial două injecții, la distanță de o lună, apoi primesc o injecție la fiecare două luni după aceea, potrivit declarației FDA.

„Această injecție, administrată la fiecare două luni, va fi esențială pentru abordarea epidemiei de HIV în SUA, inclusiv pentru a ajuta persoanele cu risc ridicat și anumite grupuri în care respectarea tratamentelor zilnice a fost o provocare majoră sau nu o opțiune realistă”, spune dr. Debra Birnkrant.

FDA speră că disponibilitatea unui medicament injectabil cu acțiune prelungită pentru prevenirea HIV va crește utilizarea unor astfel de medicamente în grupurile cu risc ridicat.

Profilaxia pre-expunere (PrEP), adică medicamentele luate pentru prevenirea HIV, este recomandată pentru aproximativ 1,2 milioane de oameni din SUA, iar în 2020, aproximativ 25% dintre acești indivizi au primit o rețetă pentru pastile PrEP.

Aceasta este o creștere de la doar 3% în 2015, dar „rămîne loc semnificativ de îmbunătățire”.

Două studii clinice sugerează că Apretude reduce riscul de infecție cu HIV mai eficient decât pastila zilnică Truvada.

Studiile au îndeplinit standardul de aur pentru aceste tipuri de studii, deoarece au fost randomizate și dublu-orb, ceea ce înseamnă că cei care au primit medicamentul propriu-zis au fost aleși aleatoriu și nici medicii, nici pacienții nu știau cine primea medicamentul real în loc de placebo.

Primul studiu a inclus aproape 4.600 de bărbați cisgen și femei transgen care intrețin relații sexuale cu bărbați.

Cei care au luat Apretude au avut un risc cu 69% mai mic de a se infecta cu HIV decât participanții care au luat Truvada.

Al doilea studiu, care a inclus aproximativ 3.200 de femei cisgen cu risc de a dobândi HIV, a constatat că persoanele care au luat Apretude au avut un risc cu 90% mai mic de a se infecta cu HIV, în comparație cu participanții care au luat Truvada, potrivit declarației FDA.

Medicamentul nou pentru prevenirea HIV provoacă multe reacții adverse

Participanții la studiu care au luat Apretude au avut mai multe reacții adverse decât cei care au luat Truvada, inclusiv dureri de cap, febră, oboseală, dureri de spate, mialgie, erupții cutanate și reacții la locul injectării, potrivit declarației.

Începând cu 20 decembrie, Apretude a fost aprobat pentru utilizare la adulții și adolescenții cu risc care cântăresc cel puțin 35 de kilograme, conform declarației FDA.

Pacienții au opțiunea de a lua o formulă orală de cabotegravir, numită Vocabria, zilnic timp de patru săptămâni înainte de a începe injecțiile, pentru a vedea cât de bine tolerează medicamentul.

Pacienții trebuie testați pentru HIV și confirmați negativ înainte de a începe Apretude și trebuie confirmați negativ înainte de fiecare injecție, pentru a evita riscul de a dezvolta HIV rezistent la medicamente.

„Variantele HIV-1 rezistente la medicamente au fost identificate cu utilizarea Apretude pentru HIV-1 PrEP de către persoane cu infecție HIV-1 nediagnosticată”, potrivit unei declarații a producătorului medicamentului, ViiV Healthcare.

„Persoanele care se infectează cu HIV-1 în timp ce primesc Apretude pentru PrEP trebuie să treacă la un regim complet de tratament HIV-1”, a adăugat producătorul.

Noul medicament pentru prevenirea HIV poate fi acum recomandat pacienților

La începutul acestei luni, CDC și-a actualizat îndrumările cu privire la modul în care medicii ar trebui să informeze pacienții despre PrEP.

Agenția recomandă acum ca furnizorii de servicii medicale să informeze toți adulții și adolescenții activi sexual despre PrEP și să ofere medicamentele tuturor celor care le solicită, indiferent dacă raportează comportamente specifice care i-ar expune la risc crescut de expunere la HIV.

Apretude se alătură acum listei de opțiuni posibile care pot fi prezentate acestor pacienți.

Apretude are un preț de listă de 3.700 de dolari pe doză (sau 22.200 de dolari pe an, pentru șase doze) și este de așteptat să fie livrat farmaciilor și distribuitorilor de specialitate din SUA la începutul anului viitor.

În iulie, guvernul federal a ordonat ca majoritatea companiilor de asigurări din SUA să acopere Truvada și Descovy, precum și testele de laborator și vizitele la clinică necesare pentru menținerea rețetelor, fără o partajare a costurilor; dar deocamdată, asigurătorii nu sunt obligați să acopere toate costurile pentru preluarea Apretude.

Vă recomandăm să citiți și:

Ketamina reduce suicidul prin îmbunătățirea cogniției pacienților cu depresie

Tratamentul care ar trebui inclus pentru tratarea durerilor cronice

Tinerii care consumă canabis, de două ori mai multe atacuri de cord

Rezultate promițătoare în cazul unui vaccin pentru diabetul de tip 1. Ce au aflat cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase