Home » Știință » Tratamentul care ar trebui inclus pentru tratarea durerilor cronice

Tratamentul care ar trebui inclus pentru tratarea durerilor cronice

Tratamentul care ar trebui inclus pentru tratarea durerilor cronice
Credit foto; Unsplash / Sasun Bughdaryan
Publicat: 12.10.2021

Revista Psychological Science in the Public Interest prezintăun studiu despre intervențiile psihologice pentru tratarea durerilor cronice, inclusiv diferența dintre dovezile eficacității mai multor intervenții psihologice și disponibilitatea și utilizarea acestora în tratament.

Durerea este modul în care organismul alertează creierul cu privire la leziuni și boli. Fără un răspuns prompt, trauma fizică ar putea trece neobservată și netratată. Dar sunt oameni care suferă de dureri cronice care persistă mult după vindecarea unei leziuni sau care nu au o cauză ușor de identificat, relatează Science Daily.

Din păcate, tratarea durerii cronice cu medicamente eliberate fără prescripție medicală  implică riscuri, inclusiv efecte secundare adverse și dependență.

O echipă de cercetători analizează modul în care intervențiile psihologice pot face parte dintr-un plan de gestionare a durerii cronice, reducând nevoia de intervenții chirurgicale și medicamente potențial periculoase.

„Există mai multe tratamente eficiente pentru durerea cronică, iar tratamentele psihologice apar printre cele mai eficiente dintre acestea. Oamenii care le acceptă se pot aștepta să experimenteze reduceri semnificative ale durerii, precum și îmbunătățiri în funcționarea fizică și bunăstarea emoțională”, a declarat Mary Driscoll, cercetător la Yale University și autor pricipal al studiului.

În multe cazuri, cauzele durerii cronice sunt necunoscute, iar medicamentele și intervențiile chirurgicale nu le pot ameliora.

Tratamentul psihologic poate reduce nevoia de medicamente, intervenții chirurgicale și alte tratamente invazive care pot fi costisitoare, ineficiente și chiar periculoase. Cercetările sugerează că efectele tratamentului psihologic pot dura viață întreagă.

Tratamentele psihologice

Cercetările au arătat că factorii psihologici pot juca un rol în debutul, severitatea și durata durerii cronice. Din aceste motive, mai multe intervenții psihologice s-au dovedit a fi eficiente în tratarea durerii cronice.

  • Psihoterapie de susținere, care subliniază acceptarea necondiționată și înțelegerea empatică.
  • Antrenamentul de relaxare sau folosirea respirației, relaxarea musculară și imagini vizuale pentru a contracara răspunsul la stres al corpului.
  • Biofeedback, care implică monitorizarea răspunsurilor fiziologice ale pacienților la stres și durere (de exemplu, ritm cardiac crescut, tensiune musculară) și învățarea lor cum să regleze aceste răspunsuri.
  • Hipnoza făcută de un specialist, care poate induce modificări ale procesării durerii, așteptărilor sau percepției și include antrenament de relaxare.
  • Terapia cognitiv-comportamentală, în care pacienții învață să-și schimbe gândurile de inadaptare despre durerea care provoacă suferință.  Schimbă comportamentele inutile, cum ar fi izolarea și inactivitatea și dezvoltă strategii utile de comportament, cum ar fi relaxarea.
  • Intervenții bazate pe atenție, care ajută la separarea durerii fizice de durerea emoțională prin creșterea conștientizării corpului, respirației și activității
  • Terapie psihologică, încluzând terapia fizică și terapia cognitiv-comportamentală.

Citește și: 

Gena durerii a fost identificată. Cercetătorii speră acum să dezvolte tratamente pentru durerea cronică

Neurosavanţii încearcă să modifice circuitele creierului pentru a eradica durerea

Saliva umană conţine un analgezic de şase ori mai puternic decât morfina

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase