Home » Știință » Copiii ar putea avea mai mulți părinți biologici în viitor. „Toate drumurile duc la eugenism”

Copiii ar putea avea mai mulți părinți biologici în viitor. „Toate drumurile duc la eugenism”

Publicat: 16.01.2022

Să ai doar doi părinți biologici este deja un concept învechit. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, evoluția tehnologiei de editare genetică ar putea face din asta o realitate.

Asta spune Amy Webb, un futurist, fondator și CEO al Institutului Future Today. Pentru jurnaliștii de la IFL Science, Webb a explicat modul în care evoluțiile științifice ar putea schimba dramatic modul în care oamenii procreează.

Folosind tehnica de editare genetică revoluționară CRISPR, ar fi teoretic posibil să se creeze un copil care prezintă trăsăturile genetice ale mai multor persoane diferite. Această tehnologie ar putea, de asemenea, să facă posibil ca oamenii să aibă copii și la bătrânețe.

„Peste 40 de ani cred că se poate întâmpla ca un copil să aibă mai mulți părinți biologici sau ca o persoană în vârstă de 70 de ani și partenerul în vârstă de 60 de ani să decidă să aibă un copil”, explică ea.

Când s-ar putea naște primii copii cu mai mulți părinți biologici?

„Vorbim aici despre o tehnologie care ne deblochează capacitatea de a fi mai selectivi și de a proiecta în mod intenționat viața. Poate că asta înseamnă că o persoană își folosește propriul material genetic pentru a da viață unui embrion; poate deblochează oportunități de a selecta trăsături de la mai mult de doi părinți. Nu știm cum va arăta, dar cred că posibilitățile pot fi foarte bune. Este vorba de crearea de opțiuni”, adaugă Webb.

Tehnica de editare genetică CRISPR-Cas9 este o tehnologie relativ nouă care poate fi folosită pentru a edita gene cu o precizie mai mare decât înainte. Are un potențial de schimbare a lumii, însă ridică și câteva întrebări etice uriașe.

„Toate drumurile duc la eugenism”

Dacă un guvern rău intenționat ar folosi această tehnologie, de exemplu, ce îl împiedică să creeze o națiune inspirată de eugenism, plină de „supraoameni” modificați genetic? Înapoi în lumea non-ipotetică, crearea primilor copii CRISPR modificați genetic în China a stârnit deja foarte multe controverse și preocupări etice.

Webb recunoaște că această tehnologie va aduce tot mai multe îngrijorări, dar ea susține că aspectele pozitive le vor depăși cu mult pe cele negative, cel puțin pe termen scurt. „Toate drumurile duc la eugenism”, glumește Webb.

„Oamenii se tem că națiunile pot proiecta populații în mod intenționat. Trebuie să recunoaștem avantajele geopolitice pe care le-ar putea avea unele țări prin creșterea inteligenței și a trăsăturilor fizice ale populației”, explică ea.

„Însă, ideea de a face sarcina mai ușoară pentru persoanele care doresc cu adevărat să devină părinți este de lăudat. În prezent, crearea unui copil se bazează pe noroc, sau suficienți bani pentru o mulțime de tratamente FIV (Fertilizare in vitro). Este șocant de greu în anul 2022 să faci un copil. Nu ar trebui să fie așa”, concluzionează Webb.

Vă recomandăm să citiți și:

„Pata albastră” din creier care ne ajută să ne concentrăm atenția. Ce este și cum funcționează?

Ora de culcare influențează sănătatea inimii

Uleiul CBD ar fi micșorat tumoarea unei femei diagnosticată cu cancer pulmonar

Aspirina ar putea ajuta la tratarea cancerului de sân agresiv

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase