Home » Știință » Efectul placebo a cauzat mai bine de două treimi din reacțiile adverse raportate după vaccinarea anti-COVID-19

Efectul placebo a cauzat mai bine de două treimi din reacțiile adverse raportate după vaccinarea anti-COVID-19

Efectul placebo a cauzat mai bine de două treimi din reacțiile adverse raportate după vaccinarea anti-COVID-19
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.01.2022

Mai bine de două treimi din efectele adverse comune raportate de oameni după vaccinarea împotriva COVID-19 pot fi atribuite unei versiuni negative a efectului placebo în loc de vaccinarea în sine, au descoperit cercetătorii.

Oamenii de știință din SUA au analizat date de la 12 studii clinice cu vaccinurile anti-coronavirus și au descoperit că „efectul nocebo” a reprezentat 76% din reacțiile adverse comune după prima doză și aproape 52% după cea de-a doua doză.

Descoperirile sugerează că o proporție substanțială de efecte adverse mai ușoare, cum ar fi dureri de cap, oboseală pe termen scurt și durerea locului injectării (în braț), nu este produsă de ingredientele vaccinului, ci de alți factori despre care se crede că generează un răspuns „nocebo”, inclusiv anxietate, așteptări eronate și atribuirea incorectă a diverselor probleme vaccinării împotriva COVID-19.

Informarea publicului în privința reacțiilor „nocebo” ar putea îmbunătăți campaniile de vaccinare

În urma rezultatelor, cercetătorii au argumentat că informarea mai adecvată a publicului în privința reacțiilor „nocebo” ar putea îmbunătăți campaniile de vaccinare și ar putea reduce temerile oamenilor care încă ezită să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.

„Informarea pacienților cu privire la faptul că intervenția primită are efecte adverse similare cu tratamentele placebo reduce anxietatea și îi face pe pacienți să ia în considerare efectele adverse. Însă avem nevoie de mai multe cercetări”, a explicat Ted Kaptchuk, profesor de sănătate globală și medicină socială la Școala Medicală Harvard.

Cercetătorii au observat că, după prima injecție, peste 35% din cei aflați în grupurile placebo în studiile clinice au prezentat efecte adverse „sistemice”, cum ar fi dureri de cap și oboseală, iar 16% au raportat probleme la locul injecției, precum durere, inflamare sau înroșire, potrivit The Guardian.

„Sinceritatea este crucială în cazul de față”

Atunci când oamenii de știință au analizat efectele adverse după a doua doză, aceștia au descoperit că rata durerilor de cap și altor simptome sistemice a fost aproape de două ori mai mare în grupul de vaccinați față de grupul placebo, atingând 61% și 32% respectiv. Diferența a fost și mai accentuată pentru probleme locale, ajungând la 73% pentru cei care au primit vaccinul și 12% pentru cei din grupul placebo.

Deși dovezile sugerează că informațiile despre efecte adverse pot cauza oamenii să atribuie greșit probleme comune vaccinului, Kaptchuk a precizat că este nevoie de mai multe informații despre reacții adverse. „Mulți cercetători argumentează că pacienții nu ar trebui să primească informații despre reacții pentru a le reduce anxietate. Eu cred că asta e greșit. Sinceritatea este crucială în cazul de față”, a spus profesorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Efectul placebo este o iluzie uimitoare. Iată de ce nu ar trebui să înlocuiască medicina reală

Beneficiile microdozelor de LSD sau alte psihedelice ar putea fi, de fapt, doar efectul placebo

Ce este efectul placebo şi cum funcţionează acesta?

Efectul placebo ar putea deveni cu adevărat un tratament. Cum reuşeşte creierul să păcălească organismul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase