Motivul pentru care cei mai mulți bebeluși se nasc noaptea, dezvăluit cu ajutorul maimuțelor

30 01. 2022, 16:00

Primatele, inclusiv oamenii, nasc de cele mai multe ori în perioada cea mai puțin activă din zi. Cele mai multe femei nasc noaptea, dar motivul precis pentru care majoritatea bebelușilor vin pe lume în acele momente nu a fost clar.

Acum, un nou studiu care analizează maimuțele Vervet a descoperit că ar putea exista o legătură cu temperatura corpului, perioada de naștere fiind corelată cu momentul din zi în care corpurile primatelor au cea mai mică temperatură, notează IFL Science.

Cercetătorii care au realizat studiul, publicat în Biology Letters, s-au uitat la maimuțele sălbatice Vervet (Chlorocebus pygerythrus) pentru a obține informații despre modelele de naștere. În timpul perioadei lor de observație, au înregistrat temperatura corporală a 24 de femele pe măsură ce au dat naștere pentru a avea o idee mai bună despre ceea ce se întâmplă.

De ce nasc noaptea primatele?

Datele lor au dezvăluit că temperatura corpului mamelor a scăzut în timpul travaliului, crescând din nou doar după ce au ieșit puii. Asocierea nașterii cu o temperatură mai scăzută ar putea adăuga veridicitate la statisticile care arată că majoritatea bebelușilor de primate sunt aduși pe lume în perioada inactivă a zilei, deoarece mediul și temperatura centrală a corpului sunt mai scăzute în acest moment.

„Descoperirile noastre sugerează că pot exista consecințe termice importante legate de momentul nașterii primatelor”, au scris autorii.

„Folosind tehnologia de ultimă oră de bio-logging, demonstrăm că primatele, de cele mai multe ori, nasc noaptea pentru că în acel moment nașterea se sincronizează atât cu ritmul circadian matern, cât și cu condițiile de mediu, care împreună maximizează eficiența termoreglării în timpul procesului”, au adăugat ei.

Cum se transpun descoperirile în cazul oamenilor

Pentru că și noi suntem primate, este foarte posibil ca monopolizarea eficienței termice să joace un rol și în modelele observate în rândul nașterilor umane. Faptul că femeile nasc noaptea nu are legătură cu poziția soarelui, ci cu scăderea temperaturii corpului legată de ritmul circadian; așa că pentru primatele nocturne perioada optimă de naștere este probabil în timpul zilei, când ele se odihnesc.

Un studiu din 2018 a constatat că 71,5% dintre nașterile naturale au avut loc seara și dimineața devreme, în special între miezul nopții și ora 6 dimineața.

Înțelegerea existenței unor astfel de modele de naștere poate ajuta la stabilirea condițiilor ideale pentru naștere și ne poate apropia mai mult de gestionarea siguranței părinților și bebelușului în timpul nașterilor mai puțin optime.

„Descoperirile noastre nu oferă doar noi perspective asupra consecințelor termice ale nașterii și evoluția orei nașterii primatelor, dar pot oferi și o explicație evolutivă pentru unele dintre riscurile pentru sănătate asociate nașterii umane”, au concluzionat autorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Povestea fascinantă a femeii de 22 de ani captivă în corpul unei copile de opt ani

Tratamentul care ar trebui inclus pentru tratarea durerilor cronice

Ce se întîmplă dacă fumezi dintr-o țigară electronică timp de 30 de minute? Oamenii de știință trag un semnal de alarmă

Iată cât de mult durează, de fapt, efectele consumului de canabis