Home » Știință » Firele ciudate care împânzesc galaxia Calea Lactee, un mister încă nedeslușit

Firele ciudate care împânzesc galaxia Calea Lactee, un mister încă nedeslușit

Publicat: 06.02.2022

O imagine fără precedent a turbulentului centru al Căii Lactee a scos la iveală aproape 1.000 de fire ciudate, care atârnau în mod misterios prin spațiu. 

Întinzându-se pe 150 de milioane de ani lumină, aceste filamente uni-dimensionale se găsesc grupate în perechi sau clustere, poziționate una lângă cealaltă, asemeni corzilor unei harpe, mai aflăm de la EurekAlert.

Făcând observații prin intermediul undelor radio,  Farhad Yusef-Zadeh – profesor de fizică și astronomie în cadrul Northwestern Weinberg College of Arts and Sciences și membru CIERA – a descoperit filamente magnetice extrem de bine organizate, încă din 1980. Acestea se compun din radiații cosmice încărcate cu electroni care înconjoară câmpul magnetic la viteze apropiate de cea a luminii. Cu toate acestea, originea lor a rămas neștiută până în ziua de azi.

Acum însă, noua imagine a scos la iveală de 10 ori mai multe filamente, lucru care i-a permis lui Yusef și echipei sale să efectueze pentru prima dată un set de măsurători exacte. Astfel, poate că misterul va fi în cele din urmă dezlegat.

O imagine care a necesitat 200 de ore de muncă

Claritatea și detaliile care caracterizează imaginea sunt surprinzătoare, dar acest lucru se datorează astronomilor care au petrecut trei ani de zile observând cerul și analizând datele oferite de SARAO – Observatorul Astronomic Radio Sud African. Alocându-se peste 200 de ore la activ și cu ajutorul telescopului MeerKAT, s-au pus cap la cap piese din 20 de observații diferite ale mai multor părți ale cerului, toate acestea convergând spre centrul Căii Lactee.

Alături de aceste filamente, imaginea mai surprinde și emisiile radio cauzate de multiple fenomene, printre care explozii stelare, aglomerații de stele sau rămășițe ale unor supernove.

Pentru a vedea aceste filamente mult mai clar, echipa s-a folosit de tehnici speciale pentru înlăturarea fundalului din imaginea principală pentru a le izola de structurile dimprejur. Imaginea care a rezultat a fost de-a dreptul spectaculoasă.

Chiar dacă încă mai există o mulțime de mistere care înconjoară aceste filamente, echipa a putut să întregească cumva imaginea de ansamblu. În ultimul la articol, Yusef și colaboratorii săi au cercetat câmpurile magnetice ale acestor filamente și rolul radiației cosmice în iluminarea lor.

Ce ar putea fi aceste filamente?

Variațiile de radiație cosmică sunt foarte diferite de cele ale unei rămășițe de supernovă, ceea ce sugerează ca fenomenul are origini diferite. Este mai probabil ca aceste filamente să fie legate de activitățile din trecut ale unei găuri negre supermasive din interiorul Căii Lactee.

Este prima dată când s-au putut obține date statistice despre aceste filamente, iar prin acest lucru se pot afla mai multe despre aceste surse neobișnuite.

„Dacă ar fi să vii de pe altă planetă”, așa cum încearcă Yusef să exemplifice, și „te-ai întâlni cu un om foarte înalt de pe Pământ, ai putea să presupui că toți oamenii sunt înalți. Dar dacă te folosești de statistică, aplicată la un eșantion, poți afla că înălțimea medie este cu totul alta. Asta este exact ceea ce am făcut noi pe aici. S-au putut afla puterea câmpurilor magnetice, lungimea acestora, orientarea lor și spectrul de radiație”, a adăugat Yusef .

Mistere nedeslușite despre galaxia noastră

Printre misterele care încă au rămas nedeslușite se numără și modalitățile în care aceste filamente par să fie organizate. Filamentele dintr-un cluster sunt separate unele de altele de niște distanțe perfect egale, cam cât distanța de la Pământ la Soare.

Nu se cunoaște nici dacă aceste filamente se mișcă sau se schimbă în timp și nici ceea ce cauzează vitezele incredibile cu care se mișcă electronii.

Yusef-Zadeh și echipa acestuia lucrează să identifice fiecare filament. Unghiul, curba, câmpul magnetic, aspectul și intensitatea fiecăruia vor fi publicate într-un studiu viitor. Înțelegerea proprietăților acestora va oferi astrofizicienilor o înțelegere mai amplă a naturii misterioase a filamentelor.

Vă mai recomandăm și:

„Inima” galaxiei Calea Lactee, așa cum nu am mai văzut-o până acum. Ce dezvăluie noi imagini?

Bosonul Higgs ar fi împiedicat colapsul Universului, iar asta sugerează că trăim într-un multivers

Câte găuri negre există în Univers? Numărul cuprinde nu mai puțin de 19 zerouri

O gaură neagră uriașă care „naște” stele, descoperită într-o galaxie din apropiere

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase