Home » Știință » Cercetătorii au descoperit un tratament pentru dependența de jocuri și de internet

Cercetătorii au descoperit un tratament pentru dependența de jocuri și de internet

Cercetătorii au descoperit un tratament pentru dependența de jocuri și de internet
Foto: Shutterstock
Publicat: 26.02.2022

Dependența de jocuri video sau de internet este acum recunoscută ca boală de Organizația Mondială a Sănătății, adolescenții fiind deosebit de expuși riscului, iar pandemia globală de coronavirus a agravat situația.

Având în vedere că tulburările sunt legate de probleme de sănătate mintală și de performanțe academice mai slabe, cercetătorii sunt ocupați să găsească modalități de a aborda această afecțiune, iar un nou studiu pare să ofere o metodă de tratament deosebit de promițătoare.

Folosind o abordare de terapie cognitiv-comportamentală, numită PROTECT, s-a înregistrat o reducere a severității simptomelor atât în cazul tulburărilor legate de jocuri, cât și al celor legate de internet.

Un total de 422 de elevi de liceu din 33 de școli diferite, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, au fost implicați în studiu. Dintre aceștia, 167 au fost înscriși la un curs PROTECT, în timp ce 255 au fost folosiți ca grup de control, fără a li se oferi nicio instruire PROTECT. Au fost apoi programate sondaje de urmărire pe parcursul unui an.

Creierul dependenților de jocuri, similar cu cel al dependenților de droguri sau alcool

Cursul PROTECT este predat de psihologi calificați și constă în patru sesiuni de 90 de minute. Acesta încearcă să schimbe tiparele negative de gândire pentru a schimba comportamentul. În acest caz, au fost abordați factori de risc precum plictiseala sau anxietatea socială.

După un an, cercetătorii au constatat că severitatea simptomelor tulburărilor legate de jocuri și de internet scăzuse cu 39,8% în grupul PROTECT, comparativ cu 27,7% în cazul grupului de control.

Sursa foto: Pixabay

„Totuși, analizele simptomelor au arătat o creștere inițială a severității simptomelor de tulburare de joc în prima lună în grupul de intervenție PROTECT, comparativ cu o scădere a severității simptomelor în grupul de control”, scriu cercetătorii. „Această reacție paradoxală ar putea fi explicată printr-o conștientizare crescută a comportamentului problematic pe internet, care a fost indusă de intervenția PROTECT”.

Ceea ce se întâmplă în creier în cazul acestor tipuri de dependențe este similar cu ceea ce se întâmplă în creierul persoanelor dependente de substanțe precum drogurile sau alcoolul, susțin cercetătorii în lucrarea publicată în JAMA Network Open.

Impactul pandemiei asupra educației și izolării continuă să se facă simțit în întreaga lume

Se crede că aproximativ 4,6 la sută dintre oameni suferă de o tulburare de joc, iar rata celor care suferă de tulburare de utilizare a internetului se situează în jurul valorii de 6 la sută.

Având în vedere datele, aceste tulburări sunt luate în serios de comunitățile științifice și medicale, mai ales că impactul pandemiei asupra educației și izolării continuă să se facă simțit în întreaga lume, scrie ScienceAlert.

Mai departe, cercetătorii doresc să realizeze alte studii care să implice mai mulți elevi și grupuri cu risc mai ridicat și sugerează că materialele PROTECT ar putea fi livrate de către profesori, precum și de către consilieri.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Inventatorul cookie-urilor care urmăresc tot ce facem pe Internet le-a creat cu alt scop

Antarctica ar putea beneficia de internet de mare viteză

Care este viteza medie de download în România, la internetul fix și mobil

Câți români folosesc internetul zilnic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase