Home » Știință » Anxietatea socială și singurătatea nu sunt una și aceeași. Rezultatele unui studiu recent

Anxietatea socială și singurătatea nu sunt una și aceeași. Rezultatele unui studiu recent

Publicat: 20.02.2022

În ciuda simptomelor similare, singurătatea și anxietatea socială sunt determinate de stări diferite ale creierului, potrivit unei noi cercetări.

Studiul care a abordat acest subiect a fost publicat în JNeurosci.

Singurătatea poate avea consecințe dăunătoare asupra sănătății fizice și mentale, totuși, în prezent există puține intervenții comportamentale pentru aceasta, spre deosebire de alte afecțiuni, scrie EurekAlert.

Cum s-au descurcat participanții la studiu?

Lieberz şi colaboratorii au explorat baza acestor două condiții comparând modul în care oamenii la care este prezentă anxietatea socială, și cu grade diferite de singurătate, s-au descurcat într-o serie de jocuri de noroc sociale.

Participanții au jucat un joc pe computer în care puteau face un pariu sigur și câștiga o sumă mai mică de bani sau un pariu mai riscant pentru o sumă mai mare. Atunci când au ales pariul mai riscant, li s-a arătat un videoclip cu un om virtual care arăta aprobare sau dezaprobare.

Persoanele cu anxietate socială au ales mai des miza sigură pentru a evita feedbackul social din videoclipuri. Dar oamenii cu un grad ridicat de singurătate nu au manifestat această evitare socială.

Anxietatea socială și singurătatea nu sunt același lucru

Măsurând activitatea creierului participanților în timpul sarcinii cu fMRI, cercetătorii au descoperit că persoanele cu anxietate socială prezintă o activare crescută a amigdalei în timpul fazei de decizie (un semn de anxietate crescută) și o reducere a activării nucleului accumbens în timpul fazei de feedback (un semn al unei recompense sociale reduse).

Nici un model de activitate nu a apărut la persoanele cu un grad ridicat de singurătate, ceea ce indică faptul că singurătatea este o condiție unică care necesită propriile intervenții.

Vă recomandăm să citiți și:

O calitate scăzută a somnului poate crește enorm riscul de boli cardiace

Cauza de la nivel molecular a bolii Alzheimer, descoperită de cercetători

O infecție comună, în timpul anilor de adolescență, ar putea declanșa scleroza multiplă

Chiar și un singur pahar de alcool poate afecta considerabil sănătatea inimii. Ce arată un nou studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase