Home » Știință » Antarctica ar putea beneficia de internet de mare viteză

Antarctica ar putea beneficia de internet de mare viteză

Antarctica ar putea beneficia de internet de mare viteză
Foto: United States Antarctic Program
Publicat: 05.12.2021

Pe o rocă vulcanică chiar în largul coastei Antarcticii, stația McMurdo este foarte ocupată cu cercetări științifice în această perioadă a anului, iar pentru toate acestea are nevoie de internet de mare viteză.

Condusă de Fundația Națională pentru Știință din SUA, stația găzduiește până la 1.000 de vizitatori în vara antarctică din octombrie până în februarie, care călătoresc aici pentru a efectua cercetări pe teme variind de la climă la știința oceanică, scrie The Verge.

Dar în ciuda rolului său central în cercetarea din Antarctica, stației McMurdo îi lipsește ceva ce majoritatea oamenilor de știință care lucrează la laboratoarele secolului XXI consideră un lucru normal: internet de mare viteză.

McMurdo se află pe singurul continent care nu are o conexiune prin cablu de fibră optică de mare viteză cu restul lumii. Totuși asta s-ar putea schimba în curând.

La începutul acestui an, NSF a început să se gândească serios la posibilitatea de a monta un cablu de fibră optică ce va circula de-a lungul fundului mării din Antarctica până în Noua Zeelandă sau Australia.

Ideea a fost lansată pentru prima dată cu puțin peste un deceniu în urmă, dar și-a pierdut din importanță deoarece alte proiecte au avut prioritate. Dacă acest ultim efort de a moderniza internetul din Antarctica este un succes, oamenii de știință spun că ar transforma atât cercetarea, cât și viața de zi cu zi pe continentul înghețat.

„Ar schimba experiența fundamentală a traiului în Antarctica”, a spus Peter Neff, glaciolog și profesor asistent de cercetare la Universitatea din Minnesota.

Astăzi, cercetătorii care lucrează în Antarctica se bazează pe sateliți cu lățime de bandă redusă pentru a comunica cu lumea exterioară.

Cercetătorii sunt nevoiți să-și salveze datele pe hard diskuri și nu toți le pot analiza în timp real

În comparație cu o gospodărie rurală tipică, cantitatea de lățime de bandă disponibilă per persoană la McMurdo este limitată, spune Patrick Smith, manager de dezvoltare tehnologică la NSF.

Cercetătorii trebuie adesea să-și stocheze datele pe un hard disk în loc să le exporte în cloud pentru ca ceilalți să le poată analiza în timp real. Acest lucru creează un blocaj care încetinește cercetarea științifică.

La sfârșitul lunii iunie, NSF a sponsorizat un atelier de trei zile care a reunit cercetători americani și internaționali pentru a discuta despre potențialul de transformare al unui cablu de fibră optică către Antarctica, inclusiv despre modul în care va afecta cercetarea, educația și bunăstarea celor care își petrec timpul la stația McMurdo.

În octombrie, organizatorii atelierului au lansat un raport amplu care evidențiază punctele cheie, potențialele rute și modul în care cablul de fibră optică ar putea fi utilizat pentru a colecta date științifice suplimentare în acest tărâm îndepărtat.

Internetul prin fibră optică ar oferi mai multe posibilități de cercetare

Participanții la conferință au spus că viața de zi cu zi și cercetarea de la McMurdo Station s-ar schimba în nenumărate moduri dacă ar fi disponibilă o conexiune de internet de mare viteză prin fibră optică.

Cercetătorii ar putea transmite în direct operațiunile zilnice în loc să se bazeze pe înregistratoare de arhivă, prognoza meteo ar putea fi îmbunătățită, imaginile din satelit ar putea fi analizate în timp real, securitatea cibernetică ar putea fi avansată și participarea la proiecte ar putea fi extinsă dincolo de cei care efectuează cercetările în domeniu.

Pe lângă analizarea mai eficientă a datelor, prezența fizică a cablului ar putea face posibilă colectarea de noi tipuri de date.

De exemplu, fibrele din cablu ar putea fi folosite pentru a colecta date seismice printr-o nouă tehnică numită „detecție acustică distribuită”.

Cablului i-ar putea fi adăugați senzori pentru a face observații continue ale temperaturii și presiunii în Oceanul Antarcticii, un loc cheie pentru înțelegerea vitezei schimbărilor climatice. Oceanul Antarcticii este puțin cercetat, spune Neff, iar pe măsură ce temperaturile cresc, observațiile continue în timp real ar putea îmbunătăți considerabil înțelegerea lui de către oamenii de știință.

Dincolo de oportunitățile de cercetare, internetul mai rapid ar face mai ușor pentru vizitatorii stației să intre în contact cu familia lor, cu colegii lor din afara Antarcticii și cu publicul larg.

„Având acest tip de interactivitate permite oamenilor să se imagineze în acea situație și să vadă cum este acea muncă zi de zi”, spune regizorul Antarctic Ariel Waldman.

În 2018, Waldman a călătorit în Antarctica timp de cinci săptămâni pentru a filma viața sub gheață prin intermediul programului NSF Antarctica Artist and Writers.

Waldman a spus că un internet mai rapid va face o mare diferență pentru comunicarea științifică, deoarece le va permite comunicatorilor să interacționeze cu oamenii din afara Antarcticii în timp real.

Deși o conexiune la internet de mare viteză ar putea oferi multe beneficii, unii oameni de știință își fac griji și cu privire la modul în care o astfel de schimbare va afecta cultura din stația McMurdo.

Un internet de mare viteză ar putea modifica interacțiunile din cadrul comunității

„O altă dezbatere importantă este despre felul în care s-ar schimba modul în care funcționează comunitatea”, a spus Neff.

Stațiile de cercetare din Antarctica sunt comunități strâns unite din cauza izolării lor, a explicat Neff. Conectivitatea completă ar putea aduce schimbări foarte mari, inclusiv în modul în care cercetătorii interacționează între ei și cât de concentrați sunt pe munca de teren față de evenimentele de acasă.

Următorul pas în realizarea upgrade-ului de internet de mare viteză al Antarcticii este un studiu oficial pe care NSF îl va efectua cu asistență din partea Departamentului Apărării al SUA.

Finalizarea acestui studiu, care va include stabilirea prețurilor pentru cablu și infrastructura aferentă, studierea rutei și elaborarea unui program pentru instalarea tuturor, este o etapă cheie. După aceea, NSF va decide dacă va continua cu proiectul.

„Îmbunătățirea comunicațiilor va elimina unele sarcini, va face mult mai ușor ca [oamenii] să fie organizați pe teren și va extinde experiența celor care nu s-au putut deplasa. Privim asta ca pe o oportunitate de transformare”, a spus Smith.

Vă recomandăm să citiți și:

Inevitabilul s-a întâmplat. O companie a dezvăluit robotul lunetist, conceput pentru precizie și o varietate de condiții

Dușurile cu apă rece pot avea numeroase beneficii pentru sănătate. Iată ce spune știința

Cum îți poți da seama dacă o știre științifică este falsă sau nu

Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase