Home » Știință » Ce sunt armele termobarice și cum funcționează acestea?

Ce sunt armele termobarice și cum funcționează acestea?

Ce sunt armele termobarice și cum funcționează acestea?
Efectele unei „bombe cu vid” în Siria în urma bombardamentelor efectuate de regimul Assad, 1 ianuarie 2017. Credit foto: Hepta
Publicat: 02.03.2022

Armele termobarice, cunoscute și ca „bombe cu vid”, despre care Ucraina spune că ar fi fost folosite de Rusia în timpul invaziei, aprind „o minge de foc” ce absoarbe tot oxigenul din jur. 

Temerile privind posibilitatea utilizării armelor termobarice de către Rusia au crescut. Acest lucru s-a petrecut după ce ambasadorul ucrainean din SUA a afirmat că o „bombă cu vid”, un alt termen pentru acest tip de armă, a fost folosită în timpul invaziei, indică The Guardian.

Utilizarea unei astfel de bombe, care absoarbe tot oxigenul din zona de impact pentru a genera o explozie cu temperaturi ridicate, nu este confirmată pe deplin, cu toate că unele capturi video din Ucraina au surprins lansatoare de astfel de rachete montate pe vehicule rusești TOS-1.

Dr. Marcus Hellyer, analist senior în cadrul Institutului Australian de Politici Strategice afirmă că, în ciuda faptului că nu este clar dacă astfel de arme au fost trimise de Rusia în Ucraina, este doar o chestiune de timp până ce acest lucru se va întâmpla.

Cum funcționează?

Arma termobarică este un dispozitiv cunoscut și sub denumirea de bombă de suprapresiune sau explozivi combustibil-aer, este un tip de armă care funcționează în două etape.

În cadrul primei etape sunt dispersați aerosoli formați din materiale fine – de la explozivi pe bază de carbon la particule metalice. O a doua etapă presupune aprinderea norului de particule dispersate, creând o „minge de foc”, o undă de șoc de mare amploare și un vid care poate să absoarbă tot oxigenul din jur.

Unda de șoc produsă are capacitatea de a dura mai mult, comparativ cu una generată de exploziile convenționale. Mai mult, are puterea de a vaporiza corpul uman.

Astfel de arme sunt folosite pentru o varietate de scopuri și au mărimi variabile. Hellyer spune că ceea ce am putea vedea în Ucraina ar fi o Rusie care să se folosească de astfel de arme pentru a neutraliza buncărele, diminuând astfel capacitățile defensive ucrainene. Variantele de mari dimensiuni pot fi lansate aerian și folosite pentru a distruge peșterile sau tunelurile.

Unde au fost folosite până acum?

Acest tip de arme au folosite de forțele ruse și vestice încă din anii 1960. Statele Unite au apelat la acestea în încercarea de a neutraliza al-Qaida, în regiunile muntoase din Afghanistan. Hellyer mai spune că Rusia are o tradiție mai îndelungată atunci când vine vorba de aceste bombe.

Rusia are un arsenal compus dintr-o varietate largă a spectrului, de la arme tactice de mici dimensiuni și până la cele de mari dimensiuni, lansate aerian”, comentează acesta. „Separatiștii folosiți de Rusia în regiunea Donbas s-au folosit de ele de ceva vreme”.

Idlib, Siria în urma unui bombardament aerian în care s-au folosit „bombe cu vid” – 15 martie 2017. Credit foto: Hepta

În 2000, Human Right Watch a condamnat Rusia pentru folosirea unui astfel de arsenal în Cecenia, un an mai devreme. Organizația a catalogat evenimentul drept „o escaladare periculoasă”, cu „puternice implicații umanitare”.

Cât sunt de periculoase armele termobarice?

Hellyer spune că eficiența armelor termobarice rezidă din „scopul specific” al acestora de a „distruge pozițiile defensive”. Chiar dacă nu ar fi folosite pentru a trece de blindajul unui tanc, acestea pot fi folosite „ca armă distructivă” împotriva unui complex de locuințe cu eficiență maximă.

„Nu sunt ilegale, chiar dacă efectele acestora sunt dintre cele mai cumplite, din cauza efectului de vid și sufocarea oricărui om din apropiere”, mai spune acesta.

Dat fiind faptul că folosirea acestora este standardizată, în termenii specialiștilor din Rusia, Hellyer este de părere că în Ucraina se va vedea o intensificare a războiului termobaric.

„Unul dintre lucrurile pe care le știm despre tactica rusească este acela că își doresc să distrugă totul. Este clar că ucrainenii se ascund în unele dintre orașe. Atâta vreme cât se întâmplă asta, rușii sunt dispuși să apeleze la o gamă cât mai variată de arme”.

Vă mai recomandăm și:

Rusia oprește lansările de rachete Soyuz din cauza sancțiunilor europene privind invazia Ucrainei

Viziunea rusească asupra invaziei. Cum vede Rusia războiul început de Putin în Ucraina?

Rusia a avertizat că vor fi consecinţe „militare şi politice grave” dacă Suedia sau Finlanda aderă la NATO

Ar mai putea cineva din Rusia să-l oprească acum pe Vladimir Putin?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase