Home » D:News » Tancurile T-14 ale Rusiei schimbă regulile jocului. De ce sunt un combatant de temut?

Tancurile T-14 ale Rusiei schimbă regulile jocului. De ce sunt un combatant de temut?

Publicat: 25.02.2022

Tancurile T-14 promit să fie un combatant de temut pe câmpul de luptă, cel puțin atunci când vor fi totalmente disponibil în arsenalul armatei rusești. 

În ciuda reducerii bugetului de apărare al Rusiei cauzat de scăderea prețurilor petrolului, stare ce s-a instaurat după ce Kremlinul nu a optat pentru reducerea producției, Rusia merge tot înainte cu programul vehiculelor de luptă „Armata”.

Programul este supervizat de corporația Rostec, un conglomerat moscovit ce este specializat pe consolidarea companiilor rusești importante strategic în domeniul apărării, indică The National Interest.

T-14 Armata, un combatant de temut?

Aici îl putem include și pe T-14, tancul principal de luptă, testat pentru prima dată în mai 2015, în timpul Paradei Victoriei de la Moscova.

Sergi Chemezov, directorul Rostec le-a spus reporterilor faptul că, în vreme ce toate celalalte proiecte vor fi întrerupte, Armata va continua. În Programul Armata este inclus T-14, dar și vehiculul de infanterie grea T-15 și vehiculul de reparații și recuperare T-16.

Cu toate acestea, momentul în care aceste tancuri vor fi livrate este discutabil.

Noul tanc rusesc

În ianuarie, Trupele de Uscat rusești încă nu primiseră primul lot de T-14 de a treia generație, livrarea fiind amânată în mai multe rânduri. Livrarea primelor nouă tancuri era așteptată de la producătorul Uralvagonzavod încă din 2019, înainte ca data să fie mutată un an mai târziu.

Munca la acest proiect a fost începută încă din 2010, atunci când Ministrul Apărării a finalizat tancul Object-195, parte a Programului T-95. Întregul proiect era văzut ca un uriaș salt înainte față de tehnologiile sovietice. T-14 era văzut ca fiind complet diferit de platformele din trecut folosite de URSS.

Credit foto: Profimedia

Schița tancului, de la fuzelaj la turelă, seamănă cu tancurile vestice, ceea ce constituie o distanțare față de design-ul sovietic. T-14 are în sistemul de deplasare șapte roți, spre deosebire de cele șase care au caracterizat tancurile întregii perioade a Războiului Rece.

Nu doar profilul lui T-14 îl diferențiază de predecesori

Printre caracteristicile inovatoare se numără turela fără manevrant, care include un tun 2A82-1M de 125 milimetri controlat de la distanță.

Încărcătorul turelei conține un 45 cartușe, dar arma principală poate lansa rachete ghidate laser.

Mai mult decât atât, tunul 2A82 de 125 milimetri poate fi inter-schimbat cu un 2A83 de 152 de milimetri, în vreme de T-14 poate fi echipat cu arme secundare precum o mitralieră Kord de 12,7 milimetri sau un PKTM de 7,62 milimetri.

Mai mult decât un blindaj

La fel de important pentru capabilitățile ofensive este și abilitatea tancului principal de luptă de a-și apăra echipajul. Acesta este un aspect la care T-14 este excelent. Tancul are o formă care reduce expunerea la focurile inamice, sens în care sporește siguranța și rata de supraviețuire a echipajului format din trei oameni.

Șoferul, artileristul și comandantul de tanc sunt plasați într-un compartiment pentru echipaj, situat într-o capsulă blindată din partea frontală a vehiculului, izolați atât de încărcătorul automat, cât și de depozitul de muniție din centrul tancului.

Credit foto: Profimedia

Compartimentul echipajului este construit din materiale compozite și protejat de un blindaj pe mai multe straturi. Potrivit specialiștilor, acest blindaj are capacitatea de a face față aproape oricărui tip de foc de artilerie.

Secțiunea frontală este și ea acoperită de un sistem defensiv activ care este construit pentru a intercepta rafalele anti-tanc. T-14 are nivelul 5 de protecție în sistemul de clasificare STANAG 4569. Emisfera frontală a tancului are o armură reactivă în vreme ce spatele este blindat cu protecții suplimentare, rezistente la mitraliere anti-tanc.

Aspecte mai puțin confortabile

Una dintre probleme este legată de faptul că întreg echipajul are un câmp vizual limitat atunci când sunt în interiorul tancului. Însă inginerii au încercat să rezolve această problemă printr-o serie de camere montate în afară.

Acestea oferă o imagine în 360 de grade a împrejurimilor. Camerele pot face zoom la nevoie, dar mai mult decât atât, acestea sunt disponibile indiferent de condiții, zi sau noapte.

Echipajul nu beneficiază de confort atunci când se află în interiorul tancului, dar cu toate acestea,  T-14 are o toaletă interioară astfel încât echipajul nu trebuie să se expună atunci când natura își cere tributul.

T-14 promite să fie un inamic redutabil pe câmpul de luptă, cel puțin atunci când va fi complet disponibil pentru Trupele Terestre ale Rusiei.

Vă mai recomandăm și:

Rusia a invadat Ucraina. Tot ce știm până acum

Teamă și incertitudine pe străzile din Kiev. Ucrainenii încearcă să fugă din calea Rusiei

Vladimir Putin avertizează că orice intervenție din exterior pentru Ucraina va avea consecințe nemaiîntâlnite în istorie

Este Rusia o forță de temut? Potențialul militar în 2022, mai mare ca oricând

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase